Συμμαχία Italgaz - Ομιλος Κοπελούζου στη ΔΕΠΑ Υποδομών
Συμμαχία Italgaz - Ομιλος Κοπελούζου στη ΔΕΠΑ Υποδομών

Συμμαχία Italgaz - Ομιλος Κοπελούζου στη ΔΕΠΑ Υποδομών

Υπεγράφη η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ στα €733 εκατ. το τίμημα.
RE+D magazine
10.12.2021

Σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 υπογράφεται από το εταιρικό σχήμα Italgaz - Ομιλος Κοπελούζου με το ΤΑΙΠΕΔ η απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δημήτρης Πολίτης, εκ μέρους της «Ελληνικά Πετρέλαια» ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου, κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Ιωάννης Αψούρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas SpA, κ. Paolo Gallo και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas NewCo SRL, κ. Pier Lorenzo Dell’orco.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Κοπελούζου έχει παρουσία μέσω της εταιρείας Φαέθων Ενεργειακή ΕΠΕ που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 20%.

Στην ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιήλθε και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, ώστε οι μετοχές ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ να περιέλθουν στην Italgas, εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα έχει ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διεθνής εμπιστοσύνη

Για συμφωνία που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών ύψους €733 εκατ.

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός: «σήμερα, δύο χρόνια μετά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ολοκληρώνεται η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, έναντι σημαντικού τιμήματος. Ως υπουργός Οικονομικών, τη χαιρετίζω.

Συμφωνία που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική και προηγμένη τεχνογνωσία, η οποία αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΠΑ Υποδομών και να συμβάλει στην υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων με πράσινο αποτύπωμα, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, εντατικά και μεθοδικά, τη Διοίκηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, για το θετικό αυτό αποτέλεσμα. Ευελπιστώ ότι η εξέλιξη της επένδυσης θα επιβεβαιώσει τη στόχευση όλων μας για την υλοποίηση επενδύσεων που θα διακρίνονται από οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα».