Σε "τεντωμένο σχοινί" οι Ρωσικές τράπεζες - επί ποδός ο SSM
Σε "τεντωμένο σχοινί" οι Ρωσικές τράπεζες - επί ποδός ο SSM

Σε "τεντωμένο σχοινί" οι Ρωσικές τράπεζες - επί ποδός ο SSM

Το μέγεθος της έκθεσής τους στην αγορά της Ρωσίας ζήτησε να μάθει ο SSM από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.03.2022

Το μέλλον των Ρωσικών τραπεζών βρίσκεται καθημερινά στο... τραπέζι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του SSM την ώρα που ο ένας οίκος αξιολόγησης μετά τον άλλο προβλέπει χρεοκοπία και μάλιστα "γρήγορη".

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η αυστριακή Sberbank Europe AG, όπως και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία η οποία την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τις διαδικασίες εκκαθάρισης.

Οι διαδικασίες στην αυστριακή τράπεζα της οποίας τον πλειοψηφικό έλεγχο κατέχει η Ρωσική Ομοσπονδία θα διεξαχθούν με γνώμονα την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ανακοίνωσε την διάσωση των θυγατρικών της ρωσικής τράπεζας μέσω της μεταβίβασης των μετοχών της κροατικής θυγατρικής του ομίλου Sberbank d.d. στη Hrvatska Poštanska Banka d.d. (Croatian Postbank) και όλων των μετοχών της σλοβενικής θυγατρικής του ομίλου Sberbank banka d.d. στη Nova ljubljanska banka d.d. (NLB d.d.).

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πάντως την απόφασή της να φύγει από την ευρωπαϊκή αγορά καθώς οι θυγατρικές της εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές σε μετρητά, ενώ απειλείται η ασφάλεια των εργαζομένων και της περιουσίας των ιδρυμάτων.

Μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο έως τώρα είναι και η αυστριακή Raiffeisen Bank International, που επίσης εξετάζει την περίπτωση αποχώρησής της από τη Ρωσία σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από την πλευρά του ο SSM έχει στείλει "σήμα" σε όλες τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης που έχει υπό την εποπτεία του και ζητά να μάθει αναλυτικά το μέγεθος της έκθεσής τους στην Ρωσική αγορά καθώς επίσης και αναλυτικά στοιχεία των Ρώσων πελατών τους.