Ρούχα που δείχνουν τα συναισθήματά μας
Ρούχα που δείχνουν τα συναισθήματά μας

Ρούχα που δείχνουν τα συναισθήματά μας

Πολωνή σχεδιάστρια λανσάρει τη σειρά «Emotional Clothing».
RE+D magazine
13.12.2021

Η Πολωνή σχεδιάστρια μόδας Iga Węglinska δημιούργησε δύο ειδικά μπλουζάκια (τοπ) με φώτα, τα οποία αλλάζουν χρώμα ή αναβοσβήνουν ώστε να βοηθήσουν τον χρήστη να αναγνωρίσει πότε αισθάνεται άγχος ή ανησυχία.

Η συλλογή Emotional Clothing, η οποία αποτέλεσε τη διδακτορική διατριβή της σχεδιάστριας στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας, έχει δημιουργηθεί για να «διευρύνει την εμπειρία στον τομέα της ένδυσης».

«Τα ρούχα που δείχνουν τα συναισθήματά μας είναι φτιαγμένα από πολυαισθητηριακό ύφασμα που διευρύνει τα όρια της εμπειρίας στον τομέα της ένδυσης βασιζόμενα στην αισθητηριακή υποκατάσταση», είπε η σχεδιάστρια στο Dezeen. Η αισθητηριακή υποκατάσταση είναι όταν ο εγκέφαλος παίρνει πληροφορίες από μια αίσθηση, όπως η αφή, και τις μετατρέπει σε αντίληψη μιας άλλης αίσθησης, όπως η όραση. Χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της αφής για να διαβάσουν μπράιγ.

«Η συλλογή έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει την αίσθηση του να συμμετέχουμε και να μας αναγκάζει να εστιάσουμε περισσότερο στο σώμα μας, για παράδειγμα ηρεμώντας την αναπνοή μας για να μειώσουμε το επίπεδο άγχους», πρόσθεσε η ίδια.

Ένα από τα μακρυμάνικα μπλουζάκια είναι λεπτό και διαθέτει κομψό λαιμό χελώνας. Ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό αλλάζοντας από μαύρο σε ημιδιαφανές και αντίστροφα. Τα φώτα που είναι ενσωματωμένα στις πλευρές του επάνω μέρους αναβοσβήνουν στον παλμό της καρδιάς του χρήστη μέσω πληροφοριών που συλλέγονται από αισθητήρες που είναι προσαρτημένοι στα δάχτυλα του χρήστη.