Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους μέσω του Πρoγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
17.02.2022

Προκηρύχθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ο διαγωνισμός που αφορά στην ψηφιοποίηση των φακέλων των οικοδομικών αδειών

Το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φυσικών φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας, που έχουν εκδοθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2018, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα  e-Άδειες.

Μέσω του τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου θα πραγματοποιηθεί η γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτήρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία της βάσης των Δημοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ.

Στο έργο ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος του έργου που θα ενισχύσουν με τα γεωγραφικά στοιχεία τον Ψηφιακό Χάρτη είναι οι Δήμοι: Αγκιστρίου, Αίγινας, Ασπροπύργου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ελευσίνας, Θερμαϊκού, Κασσάνδρας, Κορινθίων, Κρωπίας, Λαρισαίων, Λαυρεωτικής, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Μεγαρέων, Μυκόνου, Νέας Προποντίδας, Παιανίας, Παλλήνης, Περάματος, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαλαμίνος, Σαρωνικού, Σκιάθου, Σπάτων, Σπετσών, Σύρου – Ερμούπολης, Φυλής, Ωραιοκάστρου, και Ωρωπού.

Συνολικά σχετικά με τη γεωμετρική τεκμηρίωση των κτηρίων και την ενίσχυση της πληροφορίας στη βάση δεδομένων του ψηφιακού Χάρτη, το έργο αναφέρεται σε 32 Δήμους, 82 Δημοτικές Ενότητες και περίπου 550.000 κτήρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας).

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο, χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης, ανέρχεται στο ποσό των €150.737.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ €121.562.000 + ΦΠΑ: €29.175.000). 

Για το έργο προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης με αντίστοιχη αύξηση του συμβατικού τιμήματος έως ποσού που δεν θα υπερβεί το 50% του προϋπολογισμού του έργου.

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των €226.106.000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ €182.344.000+ΦΠΑ €43.762.000).

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και η υλοποίηση του θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 4 ετών από την υπογραφή της σχετικής ανάθεσης.