Πράσινα σημεία και μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ το 2022
Πράσινα σημεία και μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ το 2022

Πράσινα σημεία και μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ το 2022

Σε διαγωνιστική διαδικασία η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ΒΔ τομέα στη θέση Μαυροράχη του Δ. Λαγκαδά. Τέλος Φεβρουαρίου δημοπρατείται η μονάδα στον Αγιο Αντώνιο.
RE+D magazine
13.01.2022

Ενα τουλάχιστον "πράσινο σημείο" θα έχουν μέσα στο 2022 αρκετοί δήμοι στο οποίο θα συγκεντρώνονται απορρίμματα που προορίζονται για άλλα ρεύματα ανακύκλωσης, άλλωστε σχετική χρηματοδότηση παρέχεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων βορειοδυτικού τομέα στη θέση Μαυροράχη του Δήμου Λαγκαδά, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ανατολικού τομέα στον Άγιο Αντώνιο, θα δημοπρατηθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στις δύο αυτές μονάδες, όπως και στην αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στις Σέρρες θα καταλήγει το περιεχόμενο των πράσινων κάδων ώστε, με μηχανική ή βιολογική διαλογή να συγκεντρώνονται υλικά που θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για ανακύκλωση.

Το υπόλειμμα της διαδικασίας θα είναι ένα δευτερογενές καύσιμο, για το οποίο ο ΦΟΔΣΑ έχει προτείνει να μεταφέρεται από όλη τη βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία στην Κοζάνη, σε ένα εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης. «Αυτή η λεγόμενη Εγνατία διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχει ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό, είναι πλέον νόμος και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε διαπεριφερειακούς φορείς ΦΟΔΣΑ, με μοναδικό σκοπό την αξιοποίηση αυτού του υλικού», προσθέτει.