Πλαστικοί «τσιμεντόλιθοι» για μηδενικά απορρίμματα
Πλαστικοί «τσιμεντόλιθοι» για μηδενικά απορρίμματα

Πλαστικοί «τσιμεντόλιθοι» για μηδενικά απορρίμματα

Τα πλαστικά μετασκευάζονται χωρίς να υποστούν διαλογή, καθαρισμό ή άλλη επεξεργασία.
Βάλια Πολίτη
24.02.2022

Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειας που γίνεται επί της παρούσης για την ανακύκλωση όλων των πλαστικών μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν ορισμένα πλαστικά που απαιτούν πολύ περισσότερη προσπάθεια για να επαναχρησιμοποιηθούν. Και επειδή απαιτείται επιπλέον προσπάθεια, αυτά τα πλαστικά συχνά καταλήγουν σε χωματερές. Όμως, μια εταιρεία ελπίζει να αλλάξει οριστικά την πορεία των πλαστικών που δεν ανακυκλώνονται εύκολα, δίνοντας παράλληλα μια νέα, βιώσιμη εναλλακτική για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η αμερικανική εταιρεία ByFusion Global δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο είδος «τσιμεντόλιθου», κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου από πλαστικά που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν αλλά και ανακυκλώσιμα, όπως πλαστικές σακούλες, δοχεία γιαουρτιού και μπουκάλια νερού. Αυτοί οι λίθοι ονομάζονται ByBlocks και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακριβώς όπως και οι κλασικοί τσιμεντόλιθοι στη σύγχρονη κτιριακή κατασκευή. Αλλά σε αντίθεση με το κανονικό σκυρόδεμα, το ByBlocks δεν θα σπάσει, δεν θα θρυμματιστεί και δε θα ραγίσει, μηδενίζοντας τις απώλειες κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για το πρώτο οικοδομικό υλικό κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα (και συχνά μη ανακυκλώσιμα) πλαστικά απόβλητα, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και χωρίς τη χρήση κόλλας ή άλλης συγκολλητικής ουσίας.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια διαδικασία βασισμένη στον ατμό που ονομάζεται ByFusion, για να δημιουργήσει τους λίθους, οι οποίοι δεν απαιτούν χημικά ή άλλα πρόσθετα. Τα μηχανήματα κατασκευής των λίθων είναι πλέον διαθέσιμα για εγκατάσταση σε εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων, άλλες επιχειρήσεις ή κρατικές εγκαταστάσεις, ώστε να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν βιώσιμα δομικά υλικά, αξιοποιώντας τα απορρίμματά τους.

Η ByFusion Global λέει ότι η διαδικασία δημιουργίας του ByBlock έχει εντελώς μηδενική σπατάλη και η αναλογία απορριμμάτων-τελικού προϊόντος είναι 1 προς 1: ένας τόνος πλαστικού θα παράξει έναν τόνο ByBlock. Παράλληλα, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για να χρησιμοποιηθεί, ενώ τα πλαστικά δεν χρειάζεται καν να υποστούν διαλογή, να καθαρισμό ή να άλλου είδους επεξεργασία, πριν μετατραπούν σε ByBlock.

Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοίχους αντιστήριξης, θεμέλια, εσωτερικούς τοίχους, βεράντες και οποιοδήποτε άλλο έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί με κλασικούς τσιμεντόλιθους. Και, αν κάποιος εκτιμά την ιδιαίτερη αισθητική τους, μπορείτε ακόμη και να τα ενσωματώσει στη σχεδίαση και να εξοικονομήσει επιπλέον από τα υλικά επένδυσης.

Δεδομένου ότι το υλικό υπόσχεται να εκμηδενίσει τον όγκο μη ανακυκλώσιμων πλαστικών και τα συσχετιζόμενα με την κατασκευή υλικά (κόλες, τσιμέντο, πλακίδια επένδυσης, υλικά σοβατίσματος, χρώματα κλπ.), χωρίς να απαιτεί καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση από τους εργάτες μιας οικοδομής, το υλικό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα κατασκευαστική πρόταση. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σχετίζεται με τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και κατά τη μεταφορά προς το εργοτάξιο, τα περιβαλλοντικά οφέλη αυξάνονται περαιτέρω.

Η ByFusion στοχεύει να συνεργαστεί στο μέλλον με περισσότερες κυβερνήσεις και εταιρείες για να προωθήσει το ByBlock παγκοσμίως και να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής και στους ωκεανό.