Πλακάκια από κελύφη αυγών
Πλακάκια από κελύφη αυγών

Πλακάκια από κελύφη αυγών

Στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας κινείται η νέα σειρά πλακιδίων της Nature Squared
Βάλια Πολίτη
01.03.2022

Η Nature Squared, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη δημιουργία αρχιτεκτονικών προϊόντων από ανακυκλωμένα φυσικά απόβλητα, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ολοκαίνουργια σειρά πλακιδίων που κατασκευάζεται με ανακυκλωμένα κελύφη αυγών. Τα τσόφλια των αυγών είναι πλούσια σε ασβέστιο, φυσικά ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία και, όπως αποδεικνύεται, μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχα πλακάκια.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φυσικό υλικό, απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να οδηγηθούν τα κελύφη των αυγών στη βιοδιάσπαση. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελούν ιδανικό υλικό για ανακύκλωση.

Αν και τα πλακίδια δεν συγκαταλέγονται στα απαραίτητα υλικά μιας κατασκευής, αλλά εξυπηρετούν περισσότερο αισθητικούς σκοπούς, λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να αγνοήσουν εντελώς την επένδυση ορισμένων επιφανειών του χώρου που κατασκευάζουν, με υλικά όπως το μάρμαρο, το ξύλο ή τα συμβατικά πλακίδια. Η Nature Squared, μια εταιρεία με δραστηριότητα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, έχει να προτείνει μια εναλλακτική λύση.

Η σειρά πλακιδίων φέρει το όνομα CΑrrelé, που προκύπτει από το συνδυασμό του χημικού συμβόλου για το ασβέστιο (CA) και του γαλλικού ρήματος “careller”, που περιγράφει τη διαδικασία τοποθέτησης πλακιδίων. Τα χρησιμοποιούμενα λευκά τσόφλια αυγών συλλέγονται από τοπικά αρτοποιεία και κουζίνες στις Φιλιππίνες. Στη συνέχεια συνθλίβονται, βάφονται και αναμιγνύονται με ένα συνδετικό παράγοντα, ώστε να μορφοποιηθούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Φυσικές βαφές όπως το madder, indigo και η χλωροφύλλη χρησιμοποιούνται για να δώσουν ιδιαίτερες αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου. Εναλλακτικά, τα πλακάκια «καβουρδίζονται» για να πάρουν κρεμ και καφέ αποχρώσεις.

Τα πλακάκια CΑrrelé μπορούν επί της παρούσης να χρησιμοποιηθούν σε τοίχου για οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, αλλά η Nature Squared εργάζεται για την ανάπτυξη πλακιδίων που θα είναι κατάλληλα και για κατασκευές δαπέδου. Επιπλέον, η ίδια φόρμουλα χρησιμοποιείται ακόμη και για οικιακά αντικείμενα, όπως βιβλιοθήκες, κηροπήγια και μικρά σκαμπό από το σύνθετο υλικό, με βάση τα κελύφη αυγών.

Η εταιρεία έχει ήδη εκτεταμένη παρουσία βιώσιμων υλικών διακόσμησης από μπαμπού, κοχύλια, αποξηραμένα φύλλα καπνού και άλλα φυσικά απορρίμματα για να δημιουργήσει όμορφα σχεδιαστικά στοιχεία, που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε χώρο. Τα τσόφλια αυγών αποτελούν το πιο πρόσφατο εγχείρημα της εταιρείας και ίσως το πιο συναρπαστικό. Παράλληλα, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιούν απορρίμματα που μέχρι πρότινος θα κατέληγαν στις χωματερές.