Νέο εργοστάσιο στη Γερμανία κατασκευάζει η Tesla
Νέο εργοστάσιο στη Γερμανία κατασκευάζει η Tesla

Νέο εργοστάσιο στη Γερμανία κατασκευάζει η Tesla

Αποφάσισε να μην κάνει χρήση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Γερμανία
RE+D magazine
06.12.2021

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην κάνει χρήση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Γερμανία για το εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στο Grünheide και πιο συγκεκριμένα στο σχεδόν ολοκληρωμένο Gigafactory για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζει με εντατικούς ρυθμούς σε περιοχή του Βρανδεμβούργου κοντά στο Βερολίνο.

Η εταιρεία, όπως λέει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, προέβη στη σχετική ανακοίνωση προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, ενώ κανείς δεν περίμενε την απόφαση αυτή από τον επικεφαλής της Tesla, Elon Musk.

Και τα δύο Γερμανικά Υπουργεία ενημερώθηκαν ότι η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπαταριών δεν θα επιδιωχθεί περαιτέρω από πλευράς εταιρείας και στη δήλωση της εταιρείας αναφέρεται ότι «η αίτηση της IPCEI – Important Projects for Common European Interest – για κρατική χρηματοδότηση για το εργοστάσιο μπαταριών στο Grünheide θα αποσυρθεί. Η Tesla εμμένει στα σχέδιά της για το εργοστάσιο μπαταριών και ανακύκλωσης στο Gigafactory Bερολίνου-Βρανδεμβούργου, αλλά παραιτείται από την κρατική χρημοτοδότηση IPCEI και ευχαριστεί ρητά για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία με δημόσιους φορείς και κυβερνήσεις στην ανάπτυξη του έργου των μπαταριών».

Επισημαίνεται ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων είχε δεσμευθεί υπέρ της Tesla από την Γερμανική Κυβέρνηση και η διαδικασία έγκρισης ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί. Η απόφαση χρηματοδότησης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας (BMWI) αξίας 1,135 δις Ευρώ από το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Κυψελών Μπαταρίας συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένου του κρατιδιακού μεριδίου που επρόκειτο να χορηγηθεί από το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου ύψους 120 εκατ. Ευρώ. Όπως αναφέρει επίσης το Υπουργείο Οικονομίας η βοήθεια για το έργο στο Grünheide έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τους τελευταίους μήνες, ο απερχόμενος Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier (CDU) ενέκρινε σειρά χρηματοδοτήσεων για έργα που σχετίζονται με παραγωγή μπαταριών από Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, η κρατική χρηματοδότηση που δεν χρησιμοποιήθηκε από την Tesla είναι πλέον διαθέσιμη για άλλα έργα. Η νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια. Το Βρανδεμβούργο έχει επίσης τη δυνατότητα να ξοδέψει διαφορετικά τα 120 εκατ. Ευρώ που είχαν δεσμευθεί υπέρ της Tesla.

H Tesla δεν κατονόμασε τους λόγους για την αιφνιδιαστική αλλαγή πορείας. Είναι πιθανό η αμερικανική εταιρεία να μην ήθελε να δεσμεύεται πολύ στενά από τις συνθήκες και απαιτήσεις  εκ μέρους των Γερμανών που συνδέονται με κάθε απόφαση χρηματοδότησης, όπως οι θέσεις εργασίας ή η διαχείριση των καινοτομιών. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παραμένει ευέλικτη και σχεδιάζει να κατασκευάζει στο Grünheide μία νέα γενιά ισχυρότερων κυψελών μπαταρίας για μεγαλύτερη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και να κάνει εκτεταμένες εξαγωγές εξαρτημάτων από το βασικό εργοστάσιό της στο Τέξας.

Στο νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο Grünheide, (12.000 θέσεις εργασίας, επένδυση περίπου 4 δις Ευρώ), το οποίο η Tesla κατασκευάζει αυτή την περίοδο με δική της ευθύνη με βάση 19 προκαταρκτικές κατασκευαστικές άδειες και το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, θα παράγονται ετησίως 500.000 ηλεκτρικά οχήματα της σειράς μοντέλων Υ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης, ολοκληρώθηκε με συμμετοχή του κοινού η διαδικτυακή διαβούλευση, στην οποία γ/περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάτοικοι και ομάδες πολιτών είχαν τη δυνατότητα να αιτιολογήσουν τις ανησυχίες τους που αφορούσαν, για παράδειγμα, την κατανάλωση νερού μιας μικρής πόλης που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του εργοστασίου, τις επιτόπου επιπτώσεις στην περιοχή προστασίας του πόσιμου νερού και την ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης, θέματα που κατά την άποψή τους δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς.

Η Κρατιδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου εργάζεται εδώ και εβδομάδες για την τελική έγκριση, η οποία θα ενσωματώνει πληροφορίες από 813 ενστάσεις και δηλώσεις κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση καθώς και μια επίκαιρη γνωμοδότηση για την ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Tesla ενδεχομένως να λάβει την τελική έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυνατόν να βγούν το 2022 από τη γραμμή συναρμολόγησης τα πρώτα οχήματα.