Μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία Τα τρία βασικά σενάρια
Μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία Τα τρία βασικά σενάρια

Μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία Τα τρία βασικά σενάρια

"Αγκάθι" ο πληθωρισμός παγκοσμίως και ο Κινεζικός κλάδος των ακινήτων.
RE+D magazine
19.11.2021

Έτος το οποίο θα αποκαλύψει την μορφή της νέας «κανονικότητας», μετά από δύο χρόνια τόσο από περιόδους lockdown όσο και από φάσεις επαναλειτουργίας χαρακτηρίζει το 2022 η UBS, στην έκθεσή της με τίτλο "UBS Year Ahead 2022".

Σύμφωνα με την ανάλυση το 2022 θα ξεκινήσει με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο, τους οποίους θα διαδεχθούν χαμηλότεροι ρυθμοί το δεύτερο εξάμηνο.

Την επόμενη δεκαετία, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες στη διαδικασία μετάβασης προς μια οικονομία με καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καθώς και σε τεχνολογίες – τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλα δεδομένων (big data) και κυβερνοασφάλειας.

Οπως λέει η UBS οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν πιθανώς τις νομισματικές διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρούν ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, η αυστηρότερη πολιτική δεν αναμένεται να αποτρέψει τις θετικές αποδόσεις της αγοράς μετοχών, ενώ τις αγορές ομολόγων, η ασιατική αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις.


Μια δεκαετία μετασχηματισμού


Τη δεκαετία που διανύουμε, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο που βιώνει αυξημένες τεχνολογικές ανατροπές, γήρανση των πληθυσμών, συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και αποπαγκοσμιοποίηση, παράλληλα με πιο ισχυρές πολιτικές εκκλήσεις για αναδιανομή του πλούτου και περιβαλλοντική δράση.


Η πανδημία επιτάχυνε την εξέλιξη πολλών ζητημάτων από αυτά, δημιουργώντας αβεβαιότητα, αλλά και ενδιαφέρουσες μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, τα έσοδα των «νέων τεχνολογιών» (“ABC technologies” / artificial intelligence, big data & cybersecurity), δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας, αναμένεται να αυξηθούν από 384 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2020 σε 620 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2025.


Για την αξιοποίηση της ανάπτυξης στους συγκεκριμένους αυτούς τομείς, οι επενδυτές οφείλουν να κοιτούν πέρα από τις μετοχές τεχνολογίας πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης και να εστιάσουν σε ονόματα μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδειχθούν ως η «επόμενη μεγάλη ευκαιρία», καθώς και να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να αποκτήσουν έκθεση σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμη φάση ανάπτυξης.


Εν τω μεταξύ, η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα φαίνεται βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές επενδυτικές τάσεις της επερχόμενης δεκαετίας. Για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 50 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ για κάθε δεκαετία έως το 2050, ενώ το 50% της μείωσης των εκπομπών πρέπει να προέρχεται από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ευκαιρίες στη πράσινη τεχνολογία, παραγωγής καθαρού αέρα και μείωσης εκπομπών άνθρακα, καθώς και στον τομέα του συστήματος εμπορίας εκπομπών άνθρακα.


Ανάλυση βάσει σεναρίων

Θέματα

Σενάριο ανοδικής πορείας

Βασικό σενάριο

Σενάριο καθοδικής πορείας

Πληθωρισμός

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό υποχωρούν ή ο αυξημένος πληθωρισμός συνοδεύεται από θετική οικονομική ανάπτυξη. Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αρχίζουν να μειώνουν τις αγορές στοιχείων ενεργητικού με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η ανάκαμψη υπερβαίνει τις προσδοκίες.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις αρχές του 2022, προτού αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί στο 2% έως τα μέσα του 2022. Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες περιορίζουν σταδιακά την ευνοϊκή πολιτική τους, αλλά διατηρούν τη δυνατότητα επανάληψης ή/και επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης αν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές (easing bias). Η Fed ολοκληρώνει τη μείωση αγορών στοιχείων ενεργητικού έως τα μέσα του 2022.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με πιο επίμονο ρυθμό ενώ η ανάπτυξη είναι απογοητευτική. Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα και παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022. Η Fed αιφνιδιάζει την αγορά με πιο επιθετική άσκηση αυστηρότερης πολιτικής.

Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη παραμένει αισθητά υψηλότερα των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται αλλά παραμένει υψηλότερα των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται συντομότερα και με δριμύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.

Δημοσιονομικά

Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές δαπάνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Τα δημοσιονομικά κίνητρα εξασθενούν καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ανάκαμψη.

Η μείωση των δημοσιονομικών κινήτρων δεν μπορεί να αντισταθμίσει την οικονομική εξασθένηση.

COVID-19

Το τρέχων κύμα της COVID εξασθενεί ή/και οι οικονομικοί περιορισμοί καταργούνται σε ευρύτερη κλίμακα γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Η επαναλειτουργία της οικονομίας συνεχίζεται με σταδιακό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Το τρέχων κύμα της COVID δεν κλιμακώνεται σε βαθμό που να απαιτούνται νέα περιοριστικά μέτρα.

Η κατανάλωση δεν ανακάμπτει πλήρως, π.χ. λόγω πιο ανθεκτικών μεταλλάξεων COVID, των συνεχιζόμενων φόβων σε δημόσιο επίπεδο ή των επαναλαμβανόμενων οικονομικών περιορισμών.

Κίνα

Μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με την COVID. Τα αυστηρά κανονιστικά μέτρα χαλαρώνουν.

Η ανάπτυξη της Κίνας σταθεροποιείται. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με την COVID.

Οι συνεχιζόμενοι και μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο περιορισμοί λόγω COVID-19 συνεπάγονται την καθυστέρηση της επανεκκίνησης της οικονομίας της Κίνας έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ευρύτερης κλίμακας κρίση στην αγορά ακινήτων ή/και άσκηση αυστηρότερων κανονιστικών μέτρων.

(Γεω-) Πολιτική

Η μερική μείωση των υφιστάμενων εμπορικών δασμών δυναμώνει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν μια πολύπλευρη και προβλέψιμη προσέγγιση εμπορικής πολιτικής.

Αναθέρμανση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο ή/και την Ταϊβάν.



UBS