Ξεκινούν οι μελέτες για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης
Ξεκινούν οι μελέτες για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης

Ξεκινούν οι μελέτες για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
18.01.2022

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον Ορισμό Αναθέτουσας Αρχής και τον καθορισμό κάθε αναγκαίας σχετικής λεπτομέρειας για την εκπόνηση των μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)

Οι ΖΥΣ είναι οι Ζώνες όπου θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) σε ωφελούμενα ακίνητα, σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του αστικού χώρου (εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ρυθμιστικών σχεδίων, εγκεκριμένων ορίων οικισμών κλπ.), καθώς και εκτός των ιστορικών κέντρων των πόλεων, ορίων ιστορικών τόπων, παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων ή περιοχών στις οποίες έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι δόμησης. 

Σημειώνεται ότι οι  μελέτες καθορισμού Ζ.Υ.Σ. συνιστούν εξειδικευμένες πολεοδομικές μελέτες, οι οποίες δύναται να εκπονούνται και ανεξάρτητα από τις μελέτες Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ – ΕΠΣ), όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες, όπως:

  1. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης του άρθρου 70 του ν. 4495/2017, που εμπίπτουν κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές.
  2. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Τίτλων Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης του άρθρου 68 του ν. 4495/2017 που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, λόγω έλλειψης ακινήτων υποδοχής συντελεστή δόμησης του άρθρου 71 του ίδιου νόμου.

Η χρηματοδότηση εχει εξασφαλιστεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υλοποιούνται σταδιακά ενώ στο σύνολό τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, έως την 30η Ιουνίου 2025.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ