Ξεκίνησε η β’ φάση του δημόσιου διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για την «Πολιτείας Καινοτομίας» στην ΧΡΩΠΕΙ
Ξεκίνησε η β’ φάση του δημόσιου διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για την «Πολιτείας Καινοτομίας» στην ΧΡΩΠΕΙ

Ξεκίνησε η β’ φάση του δημόσιου διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για την «Πολιτείας Καινοτομίας» στην ΧΡΩΠΕΙ

Ο ανταγωνιστικός διάλογος θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες ώστε στο β’ τρίμηνο του 2022 να προκύψει ο ανάδοχος του έργου.
RE+D magazine
15.11.2021

Την Παρασκευή ξεκίνησε η β' φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για την δημιουργία της "Πολιτείας Καινοτομίας" στις πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρίστου Δήμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook "ο ανταγωνιστικός διάλογος θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες ώστε στο β’ τρίμηνο του 2022 να προκύψει ο ανάδοχος του έργου".

Υπενθυμίζεται ότι με τον διαγωνισμό εκκινεί η διαδικασία για την ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας της «ΧΡΩΠΕΙ», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη όσμωση επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ», που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα «ζωής».

Η επένδυση γι αυτό το μεγάλο έργο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα €100 εκατ. χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου το ελληνικό δημόσιο, αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα θα είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το Κέντρο αναμένεται να συμβάλλει στην δημιουργία περισσότερων από 2.500 νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονες μας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την α' φάση του διαγωνισμού μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει "μεγάλα ονόματα" του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT και Dimand, μαζί με εταίρους.