Στη Ν. Κορέα η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα "επιπλέει"

Στη Ν. Κορέα η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα "επιπλέει"

Το φιλόδοξο έργο του Bjarke Ingels Group προβλέπει μια πόλη από εξαγωνικές πλατφόρμες.
RE+D magazine
07.12.2021

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα επιπλέει θα δημιουργηθεί στα ανοιχτά των ακτών της νοτιοκορεάτικης πόλης Busan.

Ο δήμος της πόλης και οι UJN-Habitat και OCEANIX οριστικοποίησαν την συμφωνία για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το φιλόδοξο project πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη από εξαγωνικές πλατφόρμες η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες.

Οι παράκτιες πόλεις είναι οι πρώτες που κινδυνεύουν από αλλαγές που σχετίζονται με το κλίμα. Οι πλημμύρες καταστρέφουν υποδομές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναγκάζουν εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Η πρόκληση είναι τεράστια: δύο στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο ζουν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την ακτή και το 90 τοις εκατό των μεγαλουπόλεων παγκοσμίως είναι ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η πλωτή πόλη διαθέτει αντιπλημμυρική υποδομή που υψώνεται με τη θάλασσα και παράγει τη δική της τροφή, ενέργεια και γλυκό νερό με πλήρως ενσωματωμένα αυτοεξυπηρετούμενα συστήματα μηδενικών αποβλήτων.

Το Μπουσάν είναι μια από τις σημαντικότερες παραθαλάσσιες πόλεις του 21ου αιώνα, γεγονός που την καθιστά μια ελκυστική τοποθεσία για την εφαρμογή του αυτού του μοντέλου. Το Busan υποβάλλει επίσης προσφορά για την World Expo 2030.