H Grivalia αγοράζει Dolphin
H Grivalia αγοράζει Dolphin

H Grivalia αγοράζει Dolphin

Την πρώτη της επένδυση ανακοίνωσε η Grivalia Hospitality
RE+D magazine
18.01.2017

Την πρώτη της επένδυση ανακοίνωσε η Grivalia Hospitality θυγατρική της Grivalia η οποία ιδρύθηκε με σκοπό τις επενδύσεις σε τουριστικά projects. Aφορά την εξαγορά του 60% του «Pearl Island Project» στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors έναντι €27εκ


Το ακίνητο πουλήθηκε με 32% discount στην αξία του που στις 30 Ιούνιου του 2016 εκτιμάτο στα 63 εκατ.  Η τιμή πώλησης είναι και κατά 7% χαμηλότερη από το συνολικό ύψος επενδύσεων στο έργο της Dolphin που ανέρχεται στα 29 εκατ.

Το τίμημα θα καταβληθεί σε μετρητά, εκ των οποίων €1εκ έχει ήδη καταβληθεί στην DCI ως προκαταβολή, €24εκ θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα εναπομείναντα €2εκ θα διατηρηθούν σε λογαριασμό μεσεγγύησης (“escrow account”)  για περίοδο 12 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την κάλυψη οποιασδήποτε πιθανής παραβίασης των εγγυήσεων ή έκτακτου χρέους.

Η συμφωνία εξαρτάται από την αναδιάρθρωση του μετοχικού σχήματος που συμμετέχει στο project η οποία θα επιτρέψει στην Grivalia να αγοράσει απευθείας τις θυγατρικές που κατέχουν το έργο από την σύμφωνη των Ritz Carlton που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο καθώς και την Banistmo που είναι και ο βασικός χρηματοδότης

 Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μάρτη

 Η ανακοίνωση της Grivalia

 Η Grivalia Hospitality S.A. θα αποκτήσει το σύνολο των εταιριών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο και που σήμερα ανήκουν στην DCI και τις θυγατρικές της. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς εξαρτάται από μια σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά του πωλητή, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

 Η νήσος Pedro Gonzalez (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά 13.230 στρέμματα στο εξαιρετικής ομορφιάς Αρχιπέλαγος Las Perlas του Παναμά. Με θαλάσσιο μέτωπο μεγαλύτερο από 30 χιλιόμετρα και 5 πανέμορφες παραλίες, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε έναν μοναδικής ποιότητας τουριστικό και φιλικό προς το περιβάλλον προορισμό στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής με τουλάχιστον 3 πολυτελή θέρετρα και έναν μεγάλο αριθμό βιλών και οικιστικών μονάδων.

Περαιτέρω αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν ένα μικρό εμπορικό χωριό, μία μικρή και μία μεγάλη μαρίνα ελλιμενισμού, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία χρήσης και  ζωής των επισκεπτών. Η συνολική ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει σε 500.000 τμ ενώ σχεδόν όλα τα βασικά έργα υποδομών είναι ήδη κατασκευασμένα, και συμπεριλαμβάνουν:

 1.     Έναν μεγάλο αεροδιάδρομο

2.     Άνω από 18χλμ οδικού δικτύου

3.     Ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, πυλώνες και καλωδιώσεις

4.     Πύργο τηλεπικοινωνιών

5.     Τεχνητή δεξαμενή συγκέντρωσης ύδατος

6.     Μονάδα επεξεργασίας υδάτων

7.     Μονάδα συλλογής και αποκατάστασης αποβλήτων

8.     Μαρίνα 30 θέσεων ελλιμενισμού

 Ένα μικρό μέρος της ανάπτυξης έχει ήδη παραδοθεί επιτυχώς από τον τοπικό εταίρο, συμπεριλαμβανομένου ενός παραθαλάσσιου κέντρου εστίασης και διασκέδασης, συγκροτημάτων κατοικιών και άνω από 30 βιλών που έχουν πωληθεί σε επιφανείς οικογένειες του Παναμά. Υφίσταται ήδη συμφωνία με τον Όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve καθώς και βιλών σε μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης θα είναι της τάξης των €66,5εκ με  τραπεζική χρηματοδότηση 50% η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί.

 Ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Grivalia δήλωσε:

 "Το Pearl island προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας για διάφορους λόγους: α) Είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ιδιωτικά νησιά σε όλο τον κόσμο, ένας προορισμός απαράμιλλης ομορφιάς, που προσφέρει ένα εξαιρετικό μείγμα της αειφόρου ανάπτυξης και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος. β) Η διοικητική ομάδα της DCI έχει αφιερώσει 8 χρόνια για τον σχεδιασμό, τις αδειοδοτήσεις, την δημιουργία του master-plan και τις προετοιμασίες των έργων, προκειμένου να επιτευχθεί η σημερινή ωριμότητα της ανάπτυξης και των υποδομών της, που κάνουν το Pearl island να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ιδιωτικά νησιά. γ) Ο Παναμάς είναι μια επενδυτικά φιλόξενη χώρα, ενώ βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στην Κεντρική Αμερική με εύκολη προσβασιμότητα από Βορρά και Νότο. δ) Ο τοπικός εταίρος μας Guillermo Malo de Eleta - Διευθύνων Σύμβουλος της Grupo Eleta, είναι ο καλύτερος συνεργάτης που θα μπορούσαμε να έχουμε, λόγω παρόμοιας με την δική μας νοοτροπία, εστιασμένη προς τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Ο Όμιλος Eleta διατηρεί σημαντικό ποσοστό στο έργο και ως εκ τούτου είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι για τη δημιουργία αξίας σε όλο του το φάσμα ε) Τέλος, το τίμημα είναι σωστό. Καθότι επενδύουμε στη δημιουργία αξίας, αναζητάμε πάντα τη σωστή τιμή όταν καταλήγουμε σε συμφωνία για μία επένδυση. Το συμφωνηθέν τίμημα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη έκπτωση ως προς την τρέχουσα αξία και αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον ξενοδοχειακό μας βραχίονα και προσβλέπουμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας με αντίστοιχες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό."

 Η Grivalia Hospitality S.A με έδρα στο Λουξεμβούργο, αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα τουριστικών/ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας τους ανθρώπους και την εμπειρία του Ομίλου της Grivalia προκειμένου να επενδύει σε υψηλής ποιότητας τουριστικά ακίνητα. Η εταιρική στρατηγική της βασίζεται στην διαφάνεια, την ευελιξία και την ποικιλομορφία, επενδύοντας σε ένα πολλά υποσχόμενο τομέα της οικονομίας με απώτερο στόχο την μεσο-μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας.