Απλοποιείται η έκδοση αδειών για εστιατόρια, καφετέριες και θέατρα στην Αθήνα
Απλοποιείται η έκδοση αδειών για εστιατόρια, καφετέριες και θέατρα στην Αθήνα

Απλοποιείται η έκδοση αδειών για εστιατόρια, καφετέριες και θέατρα στην Αθήνα

RE+D magazine
29.12.2021

Πιο εύκολη και απλή γίνεται η έκδοση άδειας για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στα υπό αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) που δεν βρίσκονται πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν θα χρειάζεται έγγραφο έγκρισης από την Εφορεία Πόλης Αθηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επ' αυτού γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με αυτόν τον τρόπο -συνεχίζει η ανακοίνωση- υλοποιείται μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και κατ' επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλέον από ένα τεράστιο γραφειοκρατικό «βάρος», που τους κόστιζε πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα


Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΥΠΠΟΑ και Δήμου Αθηναίων, μέχρι και σήμερα, για τη αδειοδότηση για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι ενδιαφερόμενοι ήταν υποχρεωμένοι -αρχικά- να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια ακολουθούσε έλεγχος και έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών. 

Η υπηρεσία εξέταζε κάθε αίτηση και παρέπεμπε για την τελική έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνει επενδύσεις και να δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα στην ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης. Με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου όχι μόνο ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα απελευθερώνονται και πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι που ήταν απαραίτητοι για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων. 

 Τι αλλάζει στις άδειες - Οι τρεις κατηγορίες


Η ανάγκη για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση  διαπιστώθηκε εξαρχής από τη Δημοτική Αρχή. Στελέχη των δύο φορέων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αν. Στερεάς Ελλάδας & Κυκλάδων του ΥΠΠΟ και το τμήμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων και Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων του Δήμου Αθηναίων) συνεργάστηκαν επί μήνες προκειμένου να υπάρξει αναλυτική καταγραφή και αποτύπωση σε χάρτες τόσο των μνημείων όσο και των περιοχών που προστατεύονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών (ΕΦΑΠΑ).

Συγκεκριμένα αποτυπώθηκε σε χάρτη η περιοχή προστασίας της Ακρόπολης, καθώς και περιοχές γύρω από 80 και πλέον μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, που βρίσκονται σε ολόκληρη την πόλη. Στις περιοχές αυτές καθορίστηκαν ποιες ιδιοκτησίες έχουν οπτική επαφή με τα εν λόγω μνημεία και συνεπώς εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας. Μετά την αναλυτική επεξεργασία των υφιστάμενων πρακτικών οριοθέτησης κοινοχρήστου χώρου, αποτυπώθηκαν στους χάρτες οι περιοχές, στις οποίες η ΕΦΑΠΑ επιτρέπει την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Με το νέο καθεστώς, δημιουργούνται οι εξής τρεις κατηγορίες:

· Για επιχειρήσεις που δε γειτνιάζουν με μνημεία ή επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους δε θα απαιτείται πλέον η έκδοση διαπιστωτικού ή άλλου εγγράφου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών για την έναρξη της λειτουργίας τους. Τόσο οι άδειες λειτουργίας όσο και οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων θα δίνονται με βάση τους υπόλοιπους όρους και περιορισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή.

· Οι επιχειρήσεις που συνορεύουν με μνημεία ή επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους θα λαμβάνουν πλέον απευθείας έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και δε θα απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης της αίτησής τους από το Τοπικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό θα συμβαίνει τόσο για την άδεια λειτουργίας όσο και για τον χώρο που θα μπορεί να δοθεί για χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

· Για επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ενοποιημένο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο γύρω από τη Ακρόπολη, ο οποίος αποτελεί τη ζώνη προστασίας της Ακρόπολης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (τμήμα της Πλάκας και του Θησείου κ.ά.), το καθεστώς παραμένει ίδιο και η διαδικασία αδειοδότησης θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.