Eξαγορά της ισπανικής Eolia Renovables από την γαλλική Εngie
Eξαγορά της ισπανικής Eolia Renovables από την γαλλική Εngie

Eξαγορά της ισπανικής Eolia Renovables από την γαλλική Εngie

Η εξαγορά έγινε με την συμμετοχή και της Credit Agricole Assurance.
RE+D magazine
17.11.2021

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του γαλλικού κολοσσού Bouygues περί εξαγοράς της γαλλικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών και τεχνικών έργων Equans έναντι €6,7 δισ. η γαλλική εταιρεία ΑΠΕ και παροχής φυσικού αερίου Engie (θυγατρική ενεργειακών υπηρεσιών της Equans) γνωστοποίησε την εξαγορά της ισπανικής Eolia Renovables με την συμμετοχή και της Crédit Agricole Assurance.

Ο γαλλικός όμιλος Engie, έχει λάβει εδώ και περίπου 3 χρόνια τη σημαντική επενδυτική απόφαση να προβεί σε αποεπένδυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του συνδεόμενων με την συμβατική ενέργεια, καθώς και να διευρύνει παράλληλα το χαρτοφυλάκιο της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και συμμετοχές σε ενεργειακά δίκτυα τα οποία υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.

Σημειώνεται πως η ισπανική Eolia διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 0,9 γιγαβάτ (GW), καθώς και χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών έργων ισχύος 1,2 GW στην Ισπανία. Η δε Engie έχει ήδη μια αξιόλογη παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο, αφού εξαγόρασε το 2020 υδροηλεκτρικά φράγματα από την πορτογαλική EDP, δαπανώντας €2,2 δισ.

Η Ισπανία στοχεύει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινες ενέργειες κατά 32% έως το έτος 2030, καθώς και τη θέση σε λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δυναμικότητας 55 GW έως το έτος 2050.

Στόχοι οι οποίοι προσελκύουν ολοένα και περισσότερους αλλοδαπούς επενδυτές. Σ' αυτό το πλαίσιο, το 2020 η γαλλική TotalEnergies απέκτησε χαρτοφυλάκιο 2,5 εκατομμυρίων οικιακών συνδρομητών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, ενώ εξαγόρασε και δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο στην Πορτογαλία από την ΕDP, έναντι τιμήματος €2,2 δισ.

Μετά τις παραπάνω κινήσεις η Engie προχωρά στο πρόγραμμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ λίγο πάνω από 30 GW και στοχεύει σε 50 GW το έτος 2025 και 80 GW το 2030.