Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις της «Διπλής Ανάπλασης» στο Βοτανικό
Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις της «Διπλής Ανάπλασης» στο Βοτανικό

Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις της «Διπλής Ανάπλασης» στο Βοτανικό

RE+D magazine
03.03.2022

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι συμβάσεις της «Διπλής Ανάπλασης» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για το μεγάλο project στο Βοτανικό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις Συμβάσεις Παραχώρησης μεταξύ Δήμου - Ερασιτέχνη Παναθηναικού , Δήμου - ΠΑΕ Παναθηναικού και Δήμου - «Ερασιτέχνη» - «ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εξουσιοδοτώντας παράλληλα τον δήμαρχο να τις υπογράψει.

Χώροι πρασίνου στην Λ. Αλεξάνδρας

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ. Στον Βοτανικό «οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ο καταλύτης για την ταυτόχρονη μετατροπή της περιοχής από άναρχη ζώνη βιομηχανίας και βιοτεχνίας, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών», είπε. Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια.

Παράλληλα θα αποδοθούν σε κοινή χρήση 92.200 τ.μ που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου κ.α. Σχετικά με τη χρηματοδότηση ο Δήμαρχος επισήμανε ότι 140 εκατομμύρια είναι από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας. Από αυτά τα 97 είναι για τα έργα του Δήμου (το 42% για υποδομές και το 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άλλα 115 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για το γήπεδο «όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η κυβέρνηση», 12 εκατομμύρια από την ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τις εγκαταστάσεις του «Ερασιτέχνη». Συνολικά, τόνισε, «επενδύονται 267 εκατομμύρια δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων» ενώ επίσης «εκτιμάται ότι θα γίνει κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων περίπου 470 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ιδιαίτερα τα έσοδα που θα έχει ο δήμος ετησίως. Το συνολικό ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για το Δήμο Αθηναίων και το ελληνικό δημόσιο θα είναι 145.000 ευρώ από τις σουίτες συν 270.000 ευρώ από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις» δηλαδή 415.000 ευρώ ετησίως.