Εφτά σχήματα διεκδικούν το έργο ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων
Εφτά σχήματα διεκδικούν το έργο ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων

Εφτά σχήματα διεκδικούν το έργο ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων

RE+D magazine
19.11.2021

Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές και για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ».

Σύμφωνα με πληφορίες εφτά φάκελοι κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της α' φάσης του σχετικού διαγωνισμού που διενεργεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης της Σύμβασης Σύμπραξης, ο ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών και Κιλκίς, καθώς και την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση ο βασικός σκοπός του έργου είναι:

   α) ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,

   β) η συγκέντρωση των υπηρεσιών, και

   γ) η αποκατάσταση της στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτίρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί μέρος του συνολικού έργου ΣΔΙΤ των 12 δικαστικών μεγάρων ανά την επικράτεια, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από €300 εκατ., το οποίο ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Οι άλλοι δύο διαγωνισμοί, αφορούν στα εξής:

1. Την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και την Ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και η συντήρηση και διαχείριση τους μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και η ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση του. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.

2. Την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και την ανακατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και η συντήρηση και διαχείριση τους μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα καθώς και η ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση τους. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.