Δια χειρός Foster + Partners το οινοποιείο Le Dôme στο Μπορντό
Δια χειρός Foster + Partners το οινοποιείο Le Dôme στο Μπορντό

Δια χειρός Foster + Partners το οινοποιείο Le Dôme στο Μπορντό

Το κτίσμα είναι ύμνος στην τοποθεσία εστιάζοντας στους αμπελώνες και την κοντινή παλιά πόλη η οποία βρίσκεται στην λίστα της UNESCO.
RE+D magazine
30.11.2021

Εντυπωσιάζει το νέο έργο που ολοκλήρωσε το γνωστό βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners στη γαλλική πόλη Μπορντό.

Πρόκειται για ένα νέο οινοποιείο για τον γαλλικό όμιλο Le Dome που αναπτύχθηκε στην μεσαιωνική κοινότητα St Emilion.

Ο ιδιοκτήτης του Jonathan Maltus είχε θέσει δύο προϋποθέσεις στο αρχιετεκτονικό γραφείο. Πρώτον μια «state of the art» εγκατάσταση παραγωγής οίνου και δεύτερον εξύμνηση της τοποθεσίας και εγγύτητάς της με την παλιά πόλη, η οποία είναι στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η ιστορία της ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους.

«Όταν μας προσέγγισε για πρώτη φορά ο Jonathan Maltus, εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό νέο οινοποιείο με φόντο το μοναδικό St Emilion» είπε ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου, ο Norman Foster.

«Ήθελε το κτίσμα να είναι ένας ύμνος στην όμορφη τοποθεσία, εστιάζοντας στη θέα στους αμπελώνες και κάνοντας το τοπίο βασικό πρωταγωνιστή στη σχεδίαση. Η ιδέα ήταν να συγχωνεύσουμε το κτίσμα στο περιβάλλον του ενώ θα δημιουργούσαμε έναν φιλόξενο χώρο για επισκέπτες και λάτρεις του οίνου» πρόσθεσε.

Το οινοποιείο Le Dôme βρίσκεται στην απόληξη μιας δενδροφυτευμένης δεξιά και αριστερά λεωφόρου και σηματοδοτείται από μία στέγη σε σχήμα τρούλου, καλυμμένη με ανακυκλωμένα κεραμίδια. To Foster + Partners σχεδίασε ένα κυκλικό κτίσμα στο οποίο ενσωματώνονται δύο ράμπες, μία εξωτερική και μία εσωτερική. Οι ράμπες οδηγούν τους επισκέπτες στο εσωτερικό, επιτρέποντάς τους να δουν διάφορα στάδια της διαδικασίας οινοποίησης πριν καταλήξουν στο άνω επίπεδο για γευσιγνωσία.