Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία λόγω των μεταλλάξεων για τον τουρισμό
Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία λόγω των μεταλλάξεων για τον τουρισμό

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία λόγω των μεταλλάξεων για τον τουρισμό

Ο κλάδος πρόσθεσε εφέτος 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ, λέει ο ΣΕΤΕ.
RE+D magazine
29.11.2021

«Η ισχυρή ανάπτυξη της χώρας το 2021 οφείλεται στην υπερ-απόδοση του τουρισμού».

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ειδήσεων υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα του τουρισμού εφέτος θα ανέλθουν τελικά σε 10,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 55% των εσόδων του 2019 που ήσαν 18,2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα αυτά, εξήγησε ο κ. Ρέτσος, είναι 3 δισ. ευρώ περισσότερα από το στόχο που είχε αρχικά θέσει ο ΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά και μεταφράζεται σε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας

Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν κανείς ουσιαστικά δεν μπορούσε να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξή της. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ, όταν ανακοινώθηκε από τη Βρετανία ότι δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύσουν εκτός χώρας, πριν από τον Αύγουστο, αλλά και με τη Ρωσία ουσιαστικά να απαγορεύει τις πτήσεις προς Ευρώπη, για το 2021 έκανε λόγο για την επίτευξη του 40% των εσόδων του 2019.
Τελικά από τον Ιούλιο και μετά έγινε ραγδαία αλλαγή των δεδομένων, υπογράμμισε ο κ Ρέτσος, και η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά ήταν η πρώτη επιλογή για τους πολίτες των μεγάλων αγορών της χώρας μας και μάλιστα πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 65% με 70% των εσόδων του 2019.

Μεγάλη η ζήτηση

Για το 2022 η ασφάλεια θα είναι και πάλι το πρώτο κριτήριο για να ταξιδέψει κάποιος σε τουριστικούς προορισμούς, αφού θα είναι και πάλι μια χρονιά πανδημίας, αναφέρει ο κ. Ρέτσος. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη του ιού και ήδη είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διατηρεί το ισχυρό Brand της, έχει ήδη πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση για το 2022 και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επεσήμανε. «Και φέτος το στοίχημα είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους», σημείωσε ο κ. Ρέτσος. Βέβαια, υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος, η αισιοδοξία για το 2022 μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με αυτήν της Μποτσουάνα.

Σε ετοιμότητα ο κλάδος

Αναφορικά με τον έναρξη της νέας τουριστικής χρονιάς, ο κ. Ρέτσος είναι κατηγορηματικός. «Κακώς έχει περάσει το μήνυμα ότι ο τουρισμός σταματάει και ξεκινάει. Είναι μια δραστηριότητα 12μηνη. Έχουμε κλάδους της τουριστικής οικονομίας που δεν σταματάνε (αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, καταλύματα ορεινών όγκων και πόλεων, τουριστικά γραφεία κ.λπ.).

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας και να προετοιμαζόμαστε ανάλογα για την κορύφωση της περιόδου», ανάφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος του τουρισμού πρέπει να προετοιμάζεται για οποιαδήποτε στιγμή να υποδεχτεί αυξημένες ροές τουριστών, καθώς ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρίες και tour operators να εκκινήσουν τα ταξίδια στην Ελλάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τον κ.Ρέτσο.