Airbnb: Τι αλλάζει στην καταχώρηση ακινήτου από 1η Ιουνίου 2021
Airbnb: Τι αλλάζει στην καταχώρηση ακινήτου από 1η Ιουνίου 2021

Airbnb: Τι αλλάζει στην καταχώρηση ακινήτου από 1η Ιουνίου 2021

Από 1η Ιουνίου 2021 όσοι θέλουν να καταχωρήσουν το ακίνητό τους στην Ελλάδα στην Airbnb, υποχρεούνται να αναφέρουν τον Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου τους στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της πλατφόρμας σύμφωνα με ενημέρωση της πλατφόρμας προς τους πελάτες της.
RE+D magazine
06.05.2021

Σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρησή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση (όσοι διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)) πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο Αριθμός Μητρώου του Ακινήτου τους είναι ενημερωμένος.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking, Expedia με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας περιέχει λεπτομερείς όρους συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και κάθε ψηφιακής πλατφόρμας μεταξύ των οποίων οι πλατφόρμες:

  • οφείλουν να παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο. Εκεί ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων θα καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου  ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

 Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.