«Υποφέρουν» τα ξενοδοχειακά REITs λόγω κορονοϊού
«Υποφέρουν» τα ξενοδοχειακά REITs λόγω κορονοϊού

«Υποφέρουν» τα ξενοδοχειακά REITs λόγω κορονοϊού

Οι μηδενικές πληρότητες προκαλούν "πονοκέφαλο" σε ξενοδόχους και επενδυτές ακινήτων.
14.04.2020

Η δραστική πτώση στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 έχει επιφέρει μεγάλο «πονοκέφαλο» στις ΑΕΕΑΠ και τα funds που επενδύουν στον εν λόγω κλάδο ειδικά σε σχέση με την «λαμπρή» περυσινή τους πορεία.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς τα REITS, τα ταμεία διαχείρισης ακινήτων και εκείνα που επενδύουν σε έργα υποδομών ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία δυο χρόνια καθώς προσέφεραν ένα καλό εισόδημα από μισθώματα, μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου και σημαντικές αποδόσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Σύμφωνα με στοιχεία της JLL, πέρυσι οι REITs σε Ασία – Ειρηνικό άντλησαν το ρεκόρ των $14 δις. ξεπερνώντας το ρεκόρ των $13,8 δις. του 2013.

Σημειώνεται ότι οι δύο μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι στην Ταϊλάνδη, Minor Hotels και Asset World Corp, έχουν κλείσει προσωρινά τα ξενοδοχεία τους στην Μπανγκόκ και περιοχές που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό για να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου.

Η πανδημία του κορονοϊού, όμως, ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Ο κλάδος της φιλοξενίας και των ακινήτων είναι από αυτούς που ζημιώνονται καθώς τα ποσοστά πληρότητας έχουν «ροκανίσει» τα κέρδη τους.

Οι αναλυτές της JLL λένε ότι ο αντίκτυπος της σημερινής πανδημίας θα είναι πολύ πιο σοβαρός από το SARS (2002-2003) και την «γρίπη των πτηνών» (2017). Με σχεδόν μηδενικά ποσοστά πληρότητας υπάρχει η πιθανότητα να μην πληρωθούν μερίσματα στους μετόχους, λέει παράγοντας του ξενοδοχειακού κλάδου που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.