Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά
Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά

Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά

Μεταξύ της EBRD, των εταιρειών Dimand-Prodea Investments και της Αlpha bank που χρηματοδοτεί το έργο.
RE+D magazine
07.07.2020

Την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου Πειραιά ανακοίνωσε η Prodea Investments, από κοινού με την Cante Holdings Ltd.

 
Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand στον οποίο συμμετέχει η Dimand κατά 65% και η EBRD κατά 35%.

Τον επανασχεδιασμό των όψεων ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA το οποίο αναδείχθηκε νικητής στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Η επένδυση, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει την ανακατασκευή του Πυργου σε ένα βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφανείας 29.000 τμ με 3.500 υπόγειους χώρους Θα περιλαμβανει επιπλέον χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών και εστιατόριο. 


Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. 
  
Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου και ολοκληρώθηκε το 1975. Το 1983, επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.