Του χρόνου η εισαγωγή της NOVAL στο ΧΑ
Του χρόνου η εισαγωγή της NOVAL στο ΧΑ

Του χρόνου η εισαγωγή της NOVAL στο ΧΑ

Ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η μεταβίβαση των πρώην εγκαταστάσεων της Kodak στο Μαρούσι
Ειρήνη Θεοφανίδου
01.10.2021

Παράταση της προθεσμίας εισαγωγής των μετοχών της Noval Property στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών για ένα έτος δηλαδή έως και τις 15 Οκτωβρίου του 2022 έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την υπ αριθμ. 2/928/14.9.2021 απόφασή του (αρ. πρωτ. 2220/28.9.2021) ύστερα από σχετικό αίτημα της εταιρείας.


Όπως αναφέρει η διοίκηση στην εξαμηνιαία έκθεση το επόμενο διάστημα εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης και θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της «THE GRID ΑΕ» το πρώην ακίνητο της Kodak που βρίσκεται επί των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι έκτασης 16.109,77 τ.μ προκειμένου να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανάπτυξη και αξιοποίησή του. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την Brooklane θα αναπτύξουν πάρκο γραφείων Α κατηγορίας στα "πράσινα" πρότυπα των άλλων δυο συγκροτημάτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας θα δημιουργηθεί συγκρότημα γραφείων περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και πιστοποίηση «Gold Leed».  

Οι προκλήσεις της αγοράς ακινήτων

Η εταιρεία καταγράφει μια σημαντικά ανοδική πορεία παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά ακινήτων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη του α' εξαμήνου 2021 που ανακοίνωσε. Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι η Noval διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με σημαντική διασπορά ως προς το είδος των περιουσιακών στοιχείων, το μέγεθος, την κατάστασή τους αλλά και την τοποθεσία τους που το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό στις προκλήσεις που διαμορφώνονται.

Αναφορικά με τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες της αγοράς η εταιρεία τονίζει στο ενημερωτικό της δελτίο ότι "δεν προκάλεσαν μόνο προκλήσεις στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά δημιουργήσαν και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στις πρόσφατες τάσεις που επικράτησαν και αναμένονται στην αγορά ακινήτων".

Συνοπτικά αναφέρονται τα ακόλουθα ανά κύρια κατηγορία ακινήτου:

i) Εμπορικοί Χώροι: Σχετικά με την αγορά των εμπορικών χώρων, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από τους καταναλωτές εξαιτίας του υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων, του περιορισμού των μετακινήσεων και της υγειονομικής ανασφάλειας. Ωστόσο, η φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια αγορών δεν αναμένεται να εκλείψει, αλλά να επανέλθει με πιο αργούς ρυθμούς. Η σημασία των φυσικών καταστημάτων ως σημεία αναφοράς για τη δημιουργία σχέσεων με τις επιμέρους τοπικές κοινότητες αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών προς τον αγοραστή, και όχι αυτή καθαυτή την προμήθεια προϊόντων.

ii) Τουριστικά ακίνητα: Η πανδημία είχε αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες οφείλονται στον περιορισμό των ταξιδιών και της τουριστικής κίνησης, καθώς και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ταξιδιώτες, λόγω ανασφάλειας και μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε για τη φετινή (2021) τουριστική περίοδο η δυνατότητα αλλά και ο εμβολιασμός όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων. Αυτό το γεγονός, παράλληλα με τα συνεχιζόμενα μέτρα προφύλαξης, ελευθέρωσε τη μετακίνηση, τη συναναστροφή αλλά και την παραμονή σε καταλύματα. Η πλήρης ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού στα επίπεδα του 2019 αναμένεται από το 2022, με την τρέχουσα χρονιά να θέτει τα θεμέλια για αυτό. Η παγκόσμια αγορά τουρισμού και ταξιδιών αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα από το 2023, καθώς οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν την επιθυμία να καλύψουν το κενό των χαμένων ταξιδιών το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες (π.χ. εξέλιξη εμβολιασμού, περιοδικά lockdown, κ.λπ.).

iii) Γραφειακοί χώροι: Παρά τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για το -επιτυχημένο όπως αποδεικνύεται- μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας (π.χ. εργασία από σπίτι), η τηλεργασία δεν αναμένεται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή εταιρική κουλτούρα και οι χώροι των γραφείων θα συνεχίσουν να έχουν ζωτικό ρόλο στην εργασιακή καθημερινότητά μας. Ο ρόλος της τεχνολογίας θα αυξηθεί στη ζωή μας, αλλά χωρίς να αντικατασταθεί πλήρως η φυσική εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά όλη την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφουν τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών ή/και τα βιοκλιματικά κτίρια σε ελκυστικά σημεία και λόγω της έλλειψης αντίστοιχου προϊόντος. iv) Logistics: Στον τομέα των logistics, η ραγδαία ανάπτυξη της εφοδιαστικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, εν μέρει συνδέεται με την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο ενισχύεται περαιτέρω, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ολοένα και αυξάνεται. Η εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ένας τομέας που ήταν ήδη σε τροχιά ανάπτυξης. Η πανδημία αναμένεται να επιταχύνει την ανοδική του πορεία.  

Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο 2021 (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών αποζημιώσεων λόγω της υποχρεωτικής μείωσης μισθωμάτων) ανήλθε σε 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο 2020 (αύξηση 23,5%).

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021 έναντι ζημιών 7,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων, αναπροσαρμογής εύλογης αξίας των ακινήτων και μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 2,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021 έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020 (αύξηση 29,3%).

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 16,8 εκατ. ευρώ  κατά το πρώτο εξάμηνο 2021 έναντι ζημιών 9,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η Εσωτερική Αξία (NAV) της Εταιρείας κατά την 30η Ιουνίου 2021 ανήλθε σε 298,7 εκατ. ευρώ  ή 1,21 ευρώ ανά μετοχή έναντι 281,8 εκατ. ευρώ ή 1,14 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της Noval Property ανήλθε σε 389,7 εκατ. ευρώ κατά την 30η Ιουνίου 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 29% σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2020 και 7% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Οι ανωτέρω αυξήσεις εύλογης αξίας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο προήλθαν, μεταξύ άλλων, από την ανάπτυξη ακινήτων, όπως η ολοκλήρωση του κτηρίου γραφείων The Orbit στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της κατασκευής της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West, καθώς και από την απόκτηση πλήρους κυριότητας ακινήτων μέσω εταιρικού μετασχηματισμού και την αγορά τριών ακινήτων, παράλληλα με την πώληση δύο ακινήτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διοίκηση της Noval ενέκρινε και έδωσε (στις 16/9/2021) μέρισμα ποσού €0,0077 ανά μετοχή για τη χρήση του 2020.