Τζαμί «νέας γενιάς» από τους αρχιτέκτονες Luca Poian Forms

Τζαμί «νέας γενιάς» από τους αρχιτέκτονες Luca Poian Forms

Το Brick Veil θα αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή του Πρέστον.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.09.2021

Με ανάγλυφη πρόσοψη από τούβλα και με αναφορές στην παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική θα κατασκευαστεί το νέο τζαμί στο Preston της Αγγλίας.

Το «Brick Veil», έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου του Λονδίνου Luca Poian Forms αναδείχθηκε νικητήρια συμμετοχή ενός διεθνούς διαγωνισμού που διεξήχθη από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων για ένα τοπόσημο θρησκευτικό κτίριο

 Το έργο θα βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου που περιβάλλεται από δρόμους στο βόρειο άκρο της πόλης. Το κτίριο να έχει το πολύ τρεις ορόφους και μια πολύ μεγάλη αίθουσα προσευχής που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 250 άτομα.

 Στις βασικές αρχές του σχεδιασμού του Luca Poian Form είναι η ένταξη παραδοσιακών μορφολογικών στοιχείων στην πρόσοψη, όπως τα Mashrabiyas (σαχνισί / έρκερ)  προεξοχές από την όψη  στους επάνω ορόφους ενός κτιρίου που συνήθως περικλείονται από παράθυρα και χρησίμευαν για τον φυσικό κλιματισμό του κτιρίου που τυπικά βρίσκονται στην παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική, όπως και οι αναφορές μέσα από την χρήση τούβλων στην ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας και τα βιομηχανικά κτίρια στο Lancashire, τον νομό στον οποίο βρίσκεται το Preston.

 Χαρακτηριστική αναφορά στη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής είναι και ο πύργος μιναρέ από τούβλα, ο οποίος παραπέμπει στις παλιές στρογγυλές καμινάδες των παλιών βαμβακοποιείων της περιοχής.