Σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσ/νίκης πάνω από €100 εκατ.
Σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσ/νίκης πάνω από €100 εκατ.

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσ/νίκης πάνω από €100 εκατ.

Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης, με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με τον δημοτικό προϋπολογισμό για το νέο έτος.
RE+D magazine
22.12.2020

Ο προϋπολογισμός του δήμου για τη νέα χρονιά διαμορφώνεται σε €422 εκατ.

Ο κ. Ζέρβας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πακέτο έργων και παρεμβάσεων που προετοιμάζονται θα υπερβεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Εξήγησε ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα διεκδικηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στηρίζεται στην αξιοποίηση αυξημένων πόρων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για το πρόγραμμα αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με το υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, τα κονδύλια που θα διασφαλιστούν, στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης, θα απορροφηθούν σε έργα υποδομής, αναπλάσεων, σχολικής στέγης, ασφαλτοστρώσεων, πρασίνου, καθαριότητας, σε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα χρονιά, ο κ. Ζέρβας, επεσήμανε, ότι διαμορφώνεται σε 422 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 10 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με πέρυσι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει έργα 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος. Εξάλλου, όσον αφορά τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, από τα 47 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, προβλέπονται 59 εκατ. ευρώ για το 2021. Συγχρόνως, ο προϋπολογισμός για το 2021 έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού προβλέπονται αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.