Στον δήμο ο λόφος του Λυκαβηττού. Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης
Στον δήμο ο λόφος του Λυκαβηττού. Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης

Στον δήμο ο λόφος του Λυκαβηττού. Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης

Υπογράφηκε στο δημαρχείο Αθηνών η συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για τη συνολική ανάπλαση του Λυκαβηττού από το δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και το διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Στέφανο Βλαστό.
RE+D magazine
03.06.2021

Τι προβλέπει η συμφωνία με την ΕΤΑΔ.


Η συμφωνία προβλέπει την ενοικίαση των 35 στρεμμάτων, που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, από τον Δήμο Αθηναίων στου οποίου την ιδιοκτησία ανήκουν τα άλλα 407 στρέμματα του λόφου. Ως αντάλλαγμα, η ΕΤΑΔ θα λαμβάνει ετήσιο μίσθωμα ύψους 33.000 ευρώ/μήνα, -ποσό που υπολογίστηκε με βάση μελέτη ορκωτού εκτιμητή - και επιπλέον 20% από τα έσοδα διαχείρισης του χώρου.

Ο δήμος είχε λάβει την απόφαση τον περασμένο Μάρτιο να νοικίασει την έκταση που δεν του ανήκε, για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων αναβάθμισης του λόφου αξιοποιώντας τις μελέτες που είχε ήδη η ΕΤΑΔ μεσω του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε διοργανώσει Υπενθυμίζεται οτι το α βραβείο στον διαγωνσιμό της ΕΤΑΔ είχαν λάβει οι “Topio7 architects-landscape architects”  Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα και Θανάσης Πολυζωίδης. 

 Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει  αφορούν στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εμβληματικού θεάτρου του Λυκαβηττού, την συντήρηση και την αναβάθμιση των μονοπατιών και του πλατώματος του λόφου καθώς και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Το θέατρο του Λυκαβηττού που παραμένει κλειστό τα τελευταία 20 χρόνια λόγω στατικών προβλημάτων είναι έργο του Τάκη Ζενέτου ενός, και για πολλούς ο σημαντικότερος έλληνας αρχιτεκτονας της μεταπολεμικής Ελλάδας.  

 Το θέατρο χωρητικότητας 3.000 θεατών κατασκευάστηκε το 1964-65 στο χώρο του λατομείου που υπήρχε στον λόφο. Εκμισθώθηκε τον Οκτώβριο του 1964 από την Άννα Συνοδινού για είκοσι χρόνια, προκειμένου να φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος με την υποχρέωση να επιστρέψει στην κυριότητα του Δημοσίου μετά την πάροδο της περιόδου της μίσθωσης.

 "Η συνεργασία μας με την ΕΤΑΔ, κλείνει έναν τεράστιο κύκλο γραφειοκρατίας και ανοίγει ένα νέο για το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού και την περιοχή» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσέθεσε: «Αποδεικνύεται ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις όταν τις αναζητούμε όλοι μαζί και θέτουμε κοινούς στόχους".

 Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε επίσης τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, για τη συνεργασία και υπογράμμισε ότι «ο λόφος του Λυκαβηττού είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων του Δήμου για την ολική μεταμόρφωση της Αθήνας σε μια σύγχρονη πόλη, που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, επενδύει στους ελεύθερους δημόσιους χώρους και το πράσινο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών που διαβιούν στην πρωτεύουσα ή την επισκέπτονται».

 Από την πλευρά του, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία αυτή «σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός κεφαλαίου ανάδειξης και ανάπτυξης για τον εμβληματικό χώρο του Λυκαβηττού» ενώ "επαναπροσδιορίζει την σχέση που επιθυμούμε να αναπτύξουμε με όλους τους δήμους και τους τοπικούς φορείς σε όλη τη χώρα και αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει διάθεση συνεργασίας υπάρχει και αποτέλεσμα".