Στα «κρύα του λουτρού» οι επενδυτές ακινήτων
Στα «κρύα του λουτρού» οι επενδυτές ακινήτων

Στα «κρύα του λουτρού» οι επενδυτές ακινήτων

Περίμεναν φθηνά ακίνητα λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία αλλά τα μέτρα των κυβερνήσεων έσωσαν την... παρτίδα. Ξεκινούν από Σεπτέμβρη τα ηλεκτρονικά σφυριά.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.09.2021

«Τόσο διαφορετική και αποκλίνουσα αγορά ακινήτων δεν έχω ξαναδεί στην καριέρα μου» δηλώνει έμπειρο στέλεχος του εγχώριου real estate περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά μετά από σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας.

 Όπως λέει στο ered.gr αρκετοί επενδυτές (κυρίως ξένοι) περίμεναν ότι ένα «κύμα» προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα βγει προς πώληση στην αγορά με σημαντικές εκπτώσεις καθώς οι ιδιοκτήτες τους αντιμετώπιζαν προβλήματα και η πώληση του ακινήτου θα ήταν ένας τρόπος για να επιβιώσουν στην παρούσα φάση χωρίς εισόδημα.

Όμως, η κυβέρνηση -ακολουθώντας την τακτική και άλλων κυβερνήσεων στο εξωτερικό- έδωσε κρατική «χείρα βοηθείας» με ευέλικτες ρυθμίσεις δανεισμού και χρεών και «πάγωμα» υποχρεώσεων με αποτέλεσμα το «κύμα» αυτό να μην έρθει ποτέ.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τα επιθυμητά ακίνητα (κυρίως εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχεία) που βρίσκονται σε λίστες πώλησης στην αγορά αλλά και πως οι αγοραστές έπρεπε να βελτιώσουν κατά πολύ τις προσφορές τους» ανέφερε η ίδια πηγή. Υπάρχουν ακίνητα προς πώληση όπου οι αγοραστές γίνονται επιθετικοί στις προσφορές τους με σημαντικά ποσά και ανταγωνιστικές προσφορές μέσω δεύτερων ή τρίτων προσκλήσεων. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον, πάντως, είναι ο αριθμός των προφορών που βρίσκεται σε τιμές άνω του 2019 (προ κρίσης δηλαδή) ενώ η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να απειλεί όλες τις οικονομίες του κόσμου.

Ακίνητα στο… σφυρί

«Καυτός» αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβρης αφού θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τράπεζες και servicers. Ωστόσο, και οι δυο πλευρές έχουν ήδη επισημάνει ότι δεν θα αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά και ασφαλώς ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν κέρδη από τις υπεραξίες αφού οι τιμές στο εγχώριο real estate δεν έχουν υποχωρήσει ούτε και μέσα στην πανδημία. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταγράψει και άνοδο της τάξης του 4% με 5%.

Στο επίκεντρο όπως και τις προηγούμενες φορές θα βρεθούν γνωστά ακίνητα όπως αυτό της Renault που βρίσκεται στην Εθνικό Οδό Αθηνών - Λαμίας και έχει προγραμματιστεί e-auction για τις 8 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό εμπορικό ακίνητο "φιλέτο" στην οδό Πανεπιστημίου. Εμβληματικά ακίνητα, πάντως, όπως λένε πληροφορίες του ered.gr θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον σε πλειστηριασμούς και εκτός Αττικής όπως εμπορικά ακίνητα στην "καρδιά" της Ρόδου που βγαίνουν στο... σφυρί στις 22 Σεπτεμβρίου.