Σε πεντάστερα resorts πήγαν οι περισσότεροι τουρίστες
Σε πεντάστερα resorts πήγαν οι περισσότεροι τουρίστες

Σε πεντάστερα resorts πήγαν οι περισσότεροι τουρίστες

Δεν ήταν οριζόντια η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία, κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν
RE+D magazine
12.11.2021

Δεν ήταν οριζόντια η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία, κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα της οποίας η διάρκεια κράτησε λίγο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας : «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου στο peak δηλαδή της τουριστικής περιόδου η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο 83,7% με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%.

Όσον αφορά στον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4%. Σημειώνεται ότι η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα, για να κατέλθει τελικά στο 58%, λόγω του σταδιακού κλεισίματος των ξενοδοχείων της περιφέρειας, αλλά και της χαμηλής πληρότητας των μονάδων της Αττικής οι οποίες είναι ακόμη πολύ μακριά από τις κανονικές επιδόσεις τους, τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο καθώς οι αγορές επιχειρηματικών ταξιδιών, συνεδρίων και εκθέσεων δεν έχουν ανακάμψει ακόμη. 

Μεσοσταθμικά επίσης τον Οκτώβριο σε Κρήτη και Νησιά Νοτίου Αιγαίου η πληρότητα ανήλθε στο 58,9% και 55,7% αντίστοιχα, ποσοστό που καταδεικνύει ότι στις περιοχές αυτές καταγράφηκε μετατόπιση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου.

ITE1.jpg

Στα πολυτελή ξενοδοχεία οι υψηλότερες πληρότητες


Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επισημαίνεται βέβαια ότι το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων  ανήκει στις κατηγορίες 3, 2 και 1 αστεριών. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.


Στα μισά οι εισπράξεις 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -50,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα €6.582 εκατ.. 

Η μέση τιμή στα ξενοδοχεία της χώρας τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα €114 / διανυκτέρευση 

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα €3.486 εκατ, μειωμένες κατά -38,4%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά -34,1% και διαμορφώθηκαν στα €979 εκατ.. 

Οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι πελάτες μας με τις εισπράξεις από τη Γερμανία να  διαμορφώνονται  στα €1.264 εκατ., ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι με τις εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, να διαμορφώνονται στα €787 εκατ. και οι Γάλλοι από τους οποίους εισπράξαμε γύρω στα €730 εκατ.. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά -58,1% και διαμορφώθηκαν στα €340 εκατ.. και οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά -81,4% και διαμορφώθηκαν στα €58 εκατ. .