Σε Διαβούλευση το Κέντρο Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ
Σε Διαβούλευση το Κέντρο Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ

Σε Διαβούλευση το Κέντρο Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ

Πρόκειται για την Α' Φάση του διαγωνισμού και απευθύνεται στην αναζήτηση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει το έργο.
RE+D magazine
08.12.2020

Αναρτήθηκε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με Σ.Δ.Ι.Τ.».

Πρόκειται για την Α΄ Φάση του διαγωνισμού και απευθύνεται στην αναζήτηση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης που υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Παράλληλα, θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Το έργο, προϋπολογισμού 58,5 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αφορά στη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην έκταση 17.893 τ.μ επί της οδού Πειραιώς, που στέγαζε το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη από τη δεκαετία του ’80.

Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομία της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση δεν αφορά στο συνολικό κείμενο της Πρόσκλησης, παρά μόνο στους βασικούς της όρους.

Με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.