Σε ανοδική κούρσα και πάλι η τουρκική λίρα
Σε ανοδική κούρσα και πάλι η τουρκική λίρα

Σε ανοδική κούρσα και πάλι η τουρκική λίρα

Οι αντιδράσεις Ερντογάν και η πτώση του νομίσματος κατά περίπου 1,6% σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
RE+D magazine
11.11.2021

Η τουρκική λίρα έχει ήδη υποχωρήσει απότομα την προηγούμενη περίοδο, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πρόσφατα, η αξία του νομίσματος έφτασε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Σύμφωνα με την ProfitLevel, πίσω από την αυξημένη αστάθεια κρύβονται πολιτικά γεγονότα, όπως η εντολή απέλασης των πρεσβευτών των Ηνωμένων Πολιτειών και των πρεσβευτών εννέα άλλων δυτικών χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απάντησε με αυτόν τον τρόπο στους πρεσβευτές, οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες. 

Ο 64χρονος Osman Kavala κρατείται εδώ και τέσσερα χρόνια και κατηγορείται για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος. Η αντίδραση της αγοράς δεν άργησε. Μετά τη διπλωματική αψιμαχία, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά περίπου 1,6% σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Μετά από σκληρές δηλώσεις, υπήρξε ανατροπή. Οι διπλωμάτες μάλλον επανεξέτασαν τις δηλώσεις τους και προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι συμμορφώνονταν με το άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. Ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία εξέφρασαν επίσης παρόμοιες απόψεις.

Ανησυχίες προήλθαν από τη Γερμανία αλλά και επιβεβαίωση σεβασμού στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου. Οι δηλώσεις των διπλωματών τράβηξαν κυριολεκτικά την Τουρκία από το χείλος της χειρότερης κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών, και επίσης μείωσαν την πίεση στη λίρα. Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η τουρκική λίρα άρχισε να αυξάνεται με την προσδοκία ότι ο Ερντογάν θα αποσυρόταν από την απειλή της απέλασης 10 δυτικών πρεσβευτών. Ως απάντηση στην αναμενόμενη σταθεροποίηση των πολιτικών σχέσεων, η λίρα ενισχύθηκε κατά περίπου μισό τοις εκατό με την προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος.

πηγή: ProfitLevel