Πως η αγορά ευεξίας θα κυριαρχήσει στην κατανάλωση τα επόμενα χρόνια
Πως η αγορά ευεξίας θα κυριαρχήσει στην κατανάλωση τα επόμενα χρόνια

Πως η αγορά ευεξίας θα κυριαρχήσει στην κατανάλωση τα επόμενα χρόνια

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα της McKinsey
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
05.08.2021

Σταθερά σε ανοδική πορεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αγορά ευεξίας με τους καταναλωτές να δαπανούν περισσότερα για προϊόντα που βελτιώνουν την υγεία, τη φυσική κατάσταση, τη διατροφή, την εμφάνιση, τον ύπνο και την ενδυνάμωση της σκέψης τους (mindfulness).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey η αγορά  ευεξίας είναι σήμερα μια αγορά $1,5 τρισ. παγκοσμίως - και αυξάνεται με ρυθμό 5% έως 10% κάθε χρόνο.

Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για έξι κατηγορίες

Υγεία


Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ιατρικά θέματα και να φροντίζουν τα πράγματα κυρίως από μόνοι τους, και απευθύνονται σε γιατρό μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Συσκευές παρακολούθησης έχουν μετατραπεί από ιατρικό σε οικιακό εξοπλισμό ενώ μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών προϊόντων είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.


Φυσική κατάσταση

Τα γυμναστήρια αποτελούν πλέον βασικό αστικό εξοπλισμό και υπηρεσία. Ένα επόμενο βήμα αφορά στη δυνατότητα στους ανθρώπους να παρακολουθούν τη φυσική τους κατάσταση και να βάζουν στόχους βελτίωσης με την αγορά των σχετικών συσκευών παρακολούθησης και καθοδήγησης να αυξάνει εκθετικά.

Διατροφή`

Οι καταναλωτές πλέον διαβάζουν πολύ περισσότερο τις ετικέτες με την σύσταση της τροφής. Προσπαθούν να μειώσουν τη κατανάλωση ζάχαρης και να διατρέφονται πιο υγιεινά. Περίπου το 35% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία πίνουν φυτικό γάλα τουλάχιστον μερικές φορές ενώ οι μισοί από αυτούς ξεκίνησαν τον τελευταίο χρόνο. 


Εμφάνιση


Μέχρι το 2030, αναμένεται να αλλάξει ριζικά η πώληση προιόντων ομορφιάς στα φυσικά καταστήματα καθώς αναμένεται να προσφέρονται μια σειρά από υπηρεσίες που μέχρι τώρα γίνονταν μόνο σε ιατρείο δερματολόγου ή ιατρικό σπα.


Υπνος


Τα έξυπνα ρολόγια η μιά σειρά από νέες καινοτομίες, όπως αισθητήρες που τοποθετούνται κάτω από το στρώμα μπορούν να δείξουν πόσο κινείσαι ενώ κοιμάσαι και πόσο χρόνο έχεις ξοδέψει στο κρεβάτι. Ολόκληρη βιομηχανία ασχολείται πλέον με τα δεδομένα ύπνου σας που τα συνδέει με υπηρεσίες άσκησης πχ το ποδήλατο, έτσι ώστε το πρόγραμμα άσκησης να είναι σχεδιασμένο για κάποιον πχ που κοιμάται φτωχά. 


Διαύγεια


Η ενδυνάμωση της σκέψης και της προσοχής θα αποτελέσει μια ουσιαστική πτυχή του τρόπου ζωής στο μέλλον. Σημαντικό ρόλο σε αυτά θα παίξουν η τεχνολογία και οι μικροσυσκευές με τα μάθηματα γιόγκα ή διαλογισμού να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας για έναν επαγγελματία μέχρι το 2030.