Πυξίδα για το λιανεμπόριο η φετινή περίοδος εορτών
 Πυξίδα για το λιανεμπόριο η φετινή περίοδος εορτών

Πυξίδα για το λιανεμπόριο η φετινή περίοδος εορτών

Θα καταφέρει να "γυρίσει" σελίδα ο παγκόσμιος κλάδος του λιανεμπορίου εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων μετά από δυο χρόνια "αποχή";
RE+D magazine
22.10.2021

Η περίοδος των εορτών είναι πάντα σημαντική για το λιανεμπόριο. Κι αυτό γιατί είναι μια εποχή που οι λιανέμποροι είτε θα δουν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται είτε τα έσοδα να τους απογοητεύουν

Και εφέτος όπως λένε παράγοντες της αγοράς είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας που έκλεισε καταστήματα και άλλαξε τα δεδομένα στο παγκόσμιο λιανεμπόριο μαθαίνοντας τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να ψωνίζουν με ένα “κλικ”.  Γι αυτό είναι αισιόδοξη σε τελευταία έκθεσή της και η JLL.

Οπως αναφέρει οι καταναλωτές σχεδιάζουν εφέτος τις εορτές να ξοδέψουν 25% περισσότερα από ότι σε περασμένες χρονιές. Και αυτό εξαιτίας του φαινομένου, όπως, λέει “αγορών εκδίκησης” (revenge shoppin). Με τον όρο αυτό οι ειδικοί περιγράφουν την “δίψα” των καταναλωτών να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με την JLL αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στους λιανεμπόρους την εορταστική περίοδο. Πολλοί καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους το 2020 καθώς τα κροσύματα της πανδημίας του Covid-19 αυξάνονταν ραγδαία στις περισσότερες χώρες του κόσμου και οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να συγκρατήσουν την εξάπλωση της πανδημίας με “όπλο” τους το lockdown.

Με το χέρι στην τσέπη

Η έκθεση της JLL υπογραμμίζει ότι εφέτος οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερα για τα... πάντα. Από διακόσμηση και δώρα μέχρι φαγητά και ταξίδια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι καταναλωτές σχεδιάζουν να ξοδέψουν 25,4% περισσότερα κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου από ό,τι το 2020, με τον μέσο καταναλωτή να σχεδιάζει να ξοδέψει 870 $ σε αγορές που σχετίζονται με τις διακοπές. Πέρυσι, οι καταναλωτές είπαν στην JLL ότι σχεδίαζαν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 694 $ σε διακοπές. Η μέση δαπάνη του τρέχοντος έτους είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο ο μέσος όρος των 874 δολαρίων που οι καταναλωτές είπαν ότι είχαν προγραμματίσει να ξοδέψουν κατά την περίοδο των διακοπών πριν από την πανδημία του 2019.