Πόσο θα κοστίσει στη Βρετανία ένα πρόγραμμα «Νέου Εξοικονομώ»
Πόσο θα κοστίσει στη Βρετανία ένα πρόγραμμα «Νέου Εξοικονομώ»

Πόσο θα κοστίσει στη Βρετανία ένα πρόγραμμα «Νέου Εξοικονομώ»

Την αρωγή της κυβέρνησης ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς το κόστος για ενεργειακή αναβάθμιση είναι υπέρογκο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.11.2021

Ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του «Νέου Εξοικονομώ» που… «τρέχει» στη χώρα μας και υπόσχεται ενεργειακή αναβάθμιση χρειάζονται τα βρετανικά σπίτια για να πετύχουν τους στόχους για το κλίμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι η «τονωτική ένεση» που θα χρειαστούν φθάνει τα £220 δις. Όπως αναφέρει η Savills λιγότερο από το 1/3 των κατοικιών στην Αγγλία και την Ουαλία εξακολουθούν να έχουν βαθμολογία στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης Ε, F ή G.

Η εταιρεία αναφέρει ότι απαιτείται ένα τεράστιο ποσό για να γίνουν βελτιώσεις στα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου έτσι ώστε ο τομέας να μπορεί να επιτύχει τους κυβερνητικούς στόχους για να φθάσει όλες τις κατοικίες στο επίπεδο «C» έως το 2035.

Ο τομέας των κατοικιών είναι υπεύθυνος για το 1/5 των εκπομπών Co2 της χώρας, το 70% των οποίων προέρχεται από την θέρμανση. Το 2020 ο κλάδος ήταν υπεύθυνος για την εκπομπή 67,7 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα (MTCO2e).

Οπως λέει η Savills τα παλιά σπίτια έχουν συχνά χαμηλές βαθμολογίες στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης με το 47% των κατοικιών που κατασκευάστηκαν πριν από το 1900 να έχει βαθμολογίας Ε ή και χαμηλότερη. Καθώς το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης μιας κατοικίας με βαθμολογία D αναμένεται να χρειαστεί 36 χρόνια για να αποπληρωθεί (γύρω στις £6.472) οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν ριζική παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Η Savills εκτιμά ότι οι επιχορηγήσεις και η «πράσινη» χρηματοδότηση είναι απίθανο να επαρκούν για να οδηγήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των επίσημων στόχων.