Παραμένουν στους Κρητικούς τα 51 στρέμ. στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών
Παραμένουν στους Κρητικούς τα 51 στρέμ. στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Παραμένουν στους Κρητικούς τα 51 στρέμ. στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Στην αναστολή της απόφασης ανάκλησης της παραχώρησης των 51 στρεμμάτων εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης Γουρνών κατέληξαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Στέφανος Βλαστός και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
RE+D magazine
21.04.2021

Εντός της οποίας είναι κτισμένο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Κρήτης (ΔΕΚΚ)


Η ΕΤΑΔ ζητούσε την άμεση -εντός 20 ημερών - παράδοση της εν λόγω έκτασης που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ειρήνη» Α.Ε. η οποία βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και εντός της οποίας είναι κτισμένο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Κρήτης (ΔΕΚΚ)

Στην εταρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ συμμετέχουν η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (33,34%) η ΠΕΔ  ΚΡΗΤΗΣ(11,1%)ο Ο ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ (22,2%) και ο ΟΑΝΑΚ(33,33%) . 

 Στη διάρκεια μίας δίωρης συνάντησης ο κ. Αρναουτάκης εξέθεσε με πληρότητα όλους τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ακίνητο της ΕΤΑΔ στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες, ενώ εν συνεχεία οι δύο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ΕΤΑΔ να ανακαλέσει την παραχώρηση του ακινήτου προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «Ειρήνη» Α.Ε.

Τα δύο μέρη κατέληξαν ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου δεν κατέστη επωφελές για το Ελληνικό Δημόσιο και σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν να αναλάβει η ΕΤΑΔ το επόμενο διάστημα πρωτοβουλία για να εξετάσει με εξειδικευμένους συμβούλους τις βέλτιστες λύσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου, τις οποίες και θα καταθέσει προς περαιτέρω συζήτηση στην Περιφέρεια Κρήτης και στους εμπλεκόμενους Δήμους.

 Στο πλαίσιο του πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης που επικράτησε στην συνάντηση, συμφωνήθηκε το ακίνητο να μην παραδοθεί άμεσα στην ΕΤΑΔ, αλλά το ζήτημα να επανεξεταστεί όταν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι καταθέσουν τις προτάσεις τους.