Ναι μεν... αλλά φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα των G20 για το κλίμα
Ναι μεν... αλλά φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα των G20 για το κλίμα

Ναι μεν... αλλά φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα των G20 για το κλίμα

Ναι μεν... αλλά φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα της "τελικής διακήρξης" των ηγετών των G20 για την κλιματική αλλαγή καθώς κάνουν έκκληση για ουσιαστική και αποτελεσματική δράση όμως προφέρουν λίγες δεσμεύσεις γι αυτό.
RE+D magazine
01.11.2021

Στόχος ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Ομάδα των 20 που περιλαμβάνει ρυπογόνες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν "αν είναι απαραίτητο", ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050-την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει θέσει ως στόχο το 2060 να είναι πιο... "πράσινη" ενώ άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Ρωσία εκτιμούν ότι έως το 2050 θα ικανοποιήσουν τους στόχους τους.

Στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 που θα πραγματοποιηθεί στην Γλασκόβη θα συμμετέχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.