Ουρανοξύστες παράγουν ενέργεια και εξασφαλίζουν προσιτά ενοίκια
Ουρανοξύστες παράγουν ενέργεια και εξασφαλίζουν προσιτά ενοίκια

Ουρανοξύστες παράγουν ενέργεια και εξασφαλίζουν προσιτά ενοίκια

Στη κατασκευή 100 ουρανοξυστών με κατοικίες, με στόχο την διάθεση στην ευρωπαική αγορά, κατοικιών που θα προσφέρονται με χαμηλό κόστος και οι οποίες ταυτόχρονα θα έχουν και χαμηλό κόστος λειτουργίας προχωρούν η γερμανική εταιρεία Catella Residential Investment Management (CRIM) και η Γαλλική Elithis.
RE+D magazine
07.04.2021

Επενδυτικό πρόγραμμα € 2 δισ. για 100 «ενεργειακά θετικούς» ουρανοξύστες κατοικιών σε όλη την Ευρώπη.

 

Η επένδυση συνολικού ύψους € 2 δισ. θα υλοποιηθεί σε εύρος 30ετίας. Τα συγκροτήματα θα προσφέρουν διαμερίσματα σε προσιτά ενοίκια, καθώς μέρος του ενοικίου θα χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα της ενέργειας που θα παράγει το κτίριο και θα διοχετεύεται στα εθνικά δίκτυα.

Το ¨πείραμα" ξεκίνησε με την κατασκευή του πρώτου ουρανοξύστη στο Saint Etienne. Το κτίριο σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες PPX συνολικής επιφανείας 4.000m², θα περιλαμβάνει 56 διαμερίσματα, σχεδόν 500μ² χώρους γραφείων και 257μ² χώρους λιανεμπορίου, μαζί με υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Βρίσκεται στη συμβολή των Rue Cugnot και Rue de Sergent Riviere στην περιοχή Chateaucreux του Saint-Etienne, στην επιχειρηματική περιοχή της πόλης και πολύ κοντα στον κεντρικό σταθμό της.

Η περιοχή έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρει ένα μείγμα εμπορικών χώρων, ανοικτών κοινόχρηστων και κατοικιών και υποστηρίζεται από πολύ καλό συγκοινωνιακό δίκτυο. Το Saint-Etienne, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια της Λυών, είναι η πρωτεύουσα της περιοχής του Λίγηρα, με περισσότερους από 170.000 κατοίκους, ενώ έχει επίσης μια ισχυρή τοπική βιομηχανική οικονομία.

Ο Xavier Jongen, Διευθύνων Σύμβουλος της Catella Residential Investment Management, δήλωσε: «Οι πύργοι Elithis είναι το προσχέδιο για το μέλλον της οικονομικής και βιώσιμης κατοικίας στην Ευρώπη Είμαστε στην αρχή ενός 10ετούς επενδυτικού προγράμματος, που ξεκινά από τη Γαλλία, και συνεχίζεται σε άλλες μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, η Ολανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επαναστατικός ενεργειακά θετικός σχεδιασμός των κτιρίων σημαίνει ότι οι ενοικιαστές μπορούν να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος των νοικοκυριών τους, με τη δυνατότητα να μηδενίσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ οι επενδυτές εξασφαλίζουν τις αποδόσεις τους από ένα βιώσιμο προϊόν χαμηλού κινδύνου και σταθερού εισοδήματος, το οποίο θα προσφέρεται με προσιτό ενοίκιο".