Οριστικά στο δημόσιο τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα
Οριστικά στο δημόσιο τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα

Οριστικά στο δημόσιο τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν διορία ιδιοκτήτες των “ορφανών” ακινήτων να τα δηλώσουν
RE+D magazine
12.07.2021

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν διορία ιδιοκτήτες των “ορφανών” ακινήτων να διορθώσουν την ανακριβή πρώτη εγγραφή Πρόκειται για ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές που οι εγγραφές στο κτηματολόγιο οριστικοποιήθηκαν το 2018.

Στα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» δινόταν σε ένα ακίνητο που δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης).

Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013, με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα σχετικά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.

Για τις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είναι σε εξέλιξη, μέχρι σήμερα, τα 389.836 (ποσοστό 5,50% επί των 7.090.110 δηλωμένων δικαιώμάτων) εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Αυτό σημαίνει οτι οι ιδιοκτησίες αυτές περιέρχονται στο δημόσιο αν δεν δηλωθούν σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

 Ο ιδιοκτήτης που δεν δήλωσε το ακίνητο του, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση (επικαλούμενος ζημία από αδικοπραξία).

 Να σημειωθέι οτι από το 1998 έως σήμερα οι εγγραφές «αγνώστου ιδιοκτήτη» παρόλο που θα μπορούσαν να διορθωθούν με την διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος ακολουθούν τον δικαστικό δρόμο, καθώς το Δημόσιο δεν συναινούσε στις σχετικές διορθώσεις, ακόμη κι αν δεν διατηρούσε δικαιώματα επί των ακινήτων. Επιπλέον οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων δεν αποδέχονταν τις σχετικές αιτήσεις και παρέπεμπαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια. 

 Αυτό πλέον αλλάζει και από εδώ και πέρα, όπως προβλέπεται και μέσα στο νέο σχέδιο νόμου («για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου») οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο. Ετσι, αν εντός 60 ημερών το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου), θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή. 

 

Στην περίπτωση όμως που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα, τότε η αίτηση διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.