"Μάχη" ισχυρών για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσ/νίκη
"Μάχη" ισχυρών για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσ/νίκη

"Μάχη" ισχυρών για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσ/νίκη

Το έργο ΣΔΙΤ είναι ύψους €200 εκατ. και διάρκειας 27 ετών εκ των οποίων τα δυο πρώτα αφορούν στην κατασκευή.
RE+D magazine
06.10.2021

Μεγάλη “μάχη” όπως όλα δείχνουν θα γίνει στο διαγωνισμό για το έργο της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Θεσ/νίκη.

Το έργο ΣΔΙΤ ύψους €200 εκατ. περνά στην επόμενη φάση με 5 ισχυρά σχήματα να το διεκδικούν. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας στην τελευταία συνεδρίασή της άναψε το “πράσινο φως” για τους:

1. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2 ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ "MORE - ΑΒΑΞ - THALIS" , 3. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., 4. "INTRAKAT"  
και 5. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΗΡΣΕΙΣ Α.Ε.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας