Κυρώθηκε από την βουλή η διανομή στο Ελληνικό
Κυρώθηκε από την βουλή η διανομή στο Ελληνικό

Κυρώθηκε από την βουλή η διανομή στο Ελληνικό

Ένα από τα πιο βασικά θέματα που αφορούν στις συμβατικές προυποθέσεις για την υπογραφή για την μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε. στην Lamda Development, ολοκληρώθηκε, καθώς κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με ευρύτατη πλειοψηφία, η Σύμβαση Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά
RE+D magazine
26.03.2021

Τι αποκτά με πλήρη κυρότητα και τι με δικαίωμα επιφάνειας η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Με βάση την Σύμβαση Διανομής η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. αποκτά το  δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας του Πρώην Αεροδρομίου και σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας της Παράκτιας Ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας τα οποία αντιστοιχούν σε  περίπου 1.575 στρέμματα στο Πρώην Αεροδρόμιο και σε 227 στρέμματα στην Παράκτια Ζώνη.

Επιπλέον η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ αποκτά δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια στην υπόλοιπη έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου.

 Συγκεκριμένα αποκτά  δικαίωμα πλήρους κυριότητας στις εξής περιοχές:

  • Στην περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης,
  • Στην περιοχή όπου θα αναπτυχθουν οι δύο πύργοι  επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 
  • Σε όλες τις περιοχές με τις οικιστικές αναπτύξεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων το ψηλό κτήριο κατοικιών στην περιοχή της μαρίνας (ύψους 200μ.), οι  κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο και  οι κατοικίες περιμετρικά του Πάρκου. 

Στις περιοχές με δικαίωμα επιφανείας περιλαμβάνονται: 

  •   η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με χρήσεις ξενοδοχείου, καζίνο, συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων 
  • το ξενοδοχείο και οι εμπορικές αναπτύξεις στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά,
  • όλες οι ψυχαγωγικές αναπτύξεις εντός του Πάρκου.  

 Η Σύμβαση περιγράφει επιπλέον με λεπτομέρεια όλες τις ιδιαιτερότητες του Μητροπολιτικού Πόλου (όπως π.χ. οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, διατηρητέα και διατηρούμενα κτήρια κ.α.), οριοθετώντας συγχρόνως με απόλυτη ακρίβεια όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. 

 Το ΦΕΚ της κυρωθείσας Σύμβασης και του ειδικού διαγράμματος που την ακολουθεί, θα καταχωρηθεί στα Κτηματολογικά Γραφεία Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια δικαίου και πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα για όλους τους μελλοντικούς αγοραστές.

 Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διανομής και αντίστοιχα, με τη σύσταση του δικαιώματος επιφανείας από το Ελληνικό Δημόσιο προς και υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, το τελευταίο θα πρέπει με τη σειρά του να μεταβιβάσει όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που πλέον θα έχει αποκτήσει, δηλαδή το δικαίωμα πλήρους κυριότητας καθώς και το δικαίωμα επιφανείας επί του Μητροπολιτικού Πόλου στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε για να μπορέσει να προχωρήσει η μεταβίβαση των μετοχών του φορέα στον επενδυτή.    

 

 

Οδυσσέας Αθανασίου
Οδυσσέας Αθανασίου Διευθύνων Σύμβουλος
Lamda Development
Lamda Development www.lamdadev.com/el/