Κρίσιμη ημέρα για το ακίνητο του Σκαραμαγκά
Κρίσιμη ημέρα για το ακίνητο του Σκαραμαγκά

Κρίσιμη ημέρα για το ακίνητο του Σκαραμαγκά

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την συμμετοχή στον διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που αφορά στην πώληση του ακινήτου ιδιοκτησίας της, εντός της περιοχής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
RE+D magazine
05.02.2021

Σήμερα η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.


Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως τόσο από την Pyletech TechnologIes του ομίλου North Star (συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολο) όσο και από την αμερικανικών συμφερόντων Onex, δεν θα είναι "ζωηρό" με τις δυο πλευρές να απέχουν σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό από κάποιον ενδιαφερόμενο θεωρείται πολύ μικρό. Και τούτο καθώς η έκταση συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο “στρατιωτικό τμήμα” των Ναυπηγείων που βρίσκεται υπό ειδική διαχείριση.  

Από την στιγμή που ο διαγωνισμός της ΕΝΑΕ κρίθηκε άγονος, δύσκολα θα υπάρξει κάποιος επενδυτής που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ακίνητο της ΕΤΑΔ.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ. Προσφορές κατέθεσαν η Pyletech Shipyards και η ONEX Shipyards, όμως ανταγωνιστική θεωρήθηκε μόνο η προσφορά της πλευράς του κ. Πριόβολου (€15,1 εκατ.), καθώς η ONEX είχε κατέβει στον διαγωνισμό με το συμβολικό ποσό του €1 εκατ. προκειμένου να «διατηρήσει το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί», εκφράζοντας την αντίθεσή της στους όρους του διαγωνισμού.

Ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ έκρινε άκυρη την προσφορά της ONEX και συγκάλεσε τη γενική συνέλευση των πιστωτών, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το Ελληνικό Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι, για να αξιολογηθεί η προσφορά της Pyletech, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 73 παρ. 8 . του Ν. 4307/2014. Στη συνέλευση της 29ης Δεκεμβρίου, οι πιστωτές απέρριψαν ομόφωνα την προσφορά της Pyletech και η διαδικασία ξεκίνησε από το «μηδέν».

Η συνέχεια...

Οσον αφορά στην συνέχεια του διαγωνισμού αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της αγοράς και τελικά δεν εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος, τότε η ΕΤΑΔ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν το πως θα προχωρήσει εκ νέου ο διαγωνισμός. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δύο διαγωνισμών. Ωστόσο για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ θα πρέπει να προηγηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ειδικής διαχείρισης που λήγει τον Μάρτιο.