Η κρίση στο real estate επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας
Η κρίση στο real estate επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας

Η κρίση στο real estate επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας

Το ΑΕΠ "έτρεξε" με 4,9% το γ' τρίμηνο από άνω του 5% που προέβλεπαν οι αναλυτές της αγοράς.
RE+D magazine
18.10.2021

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης ανακοίνωσε η Κίνα κατά το γ' τρίμηνο της χρονιάς κυρίως λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στον τομέα των ακινήτων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το γ' τρίμηνο του 2021 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας κατέγραψε άνοδο 4,9% σε ετήσια βάση, την ώρα που οι αναλυτές σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο έκαναν λόγω για άνοδο 5% και οι αναλυτές του Reuters για 5,2%.

«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την παγκόσμια συγκυρία επιτείνονται, ενώ η εσωτερική ανάκαμψη παραμένει ασταθής και άνιση», σημείωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

Αφού κατάφερε να επανέλθει και να μετριάσει τις απώλειες λόγω της πανδημίας του Covid-19 η Κίνα είδε την ανάκαμψή της να απειλείται εκ νέου από την ενεργειακή κρίση και την ραγδαία άνοδο των τιμών των α' υλών, ειδικά του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών.

Την ίδια ώρα η κατάρρευση της Evergrande της μεγαλύτερης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων οδηγεί τον κλάδο του real estate -έναν κλάδο που παραδοσιακά αποτελεί μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας- σε κατάρρευση.