Η επόμενη ημέρα για το έργο στον Φαληρικό όρμο
Η επόμενη ημέρα για το έργο στον Φαληρικό όρμο

Η επόμενη ημέρα για το έργο στον Φαληρικό όρμο

Ενα βιώσιμο, σε βάθος χρόνου, μοντέλο διαχείρισης που θα προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων για να αναλάβει τους χώρους στο Φαληρικό Όρμο αναζητά η Περιφέρεια Αττικής. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών της Α’ φάσης που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2021
18.05.2021

Το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια.

Η β φάση του έργου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 και αφού δημοπρατηθεί, θα μεταφερθεί στο νέο ΠΕΠ Αττικής και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της το Σεπτέμβριο του 2019, έπρεπε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει χωρίς επαρκείς μελέτες και χωρίς να έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου 

  Σύμφωνα με την Περιφέρεια το έργο ξεκίνησε, έχοντας πέντε μεγάλα «αγκάθια»:

 1. Ελλιπής σχεδιασμός της Α' Φάσης λόγω απουσίας σημαντικών μελετών με υποεκτιμημένο κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αρχικό προϋπολογισμό

 2.  Δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου όταν αυτό ξεκίνησε. Η προηγούμενη Διοίκηση γνώριζε ότι οι πόροι της Περιφέρειας δεν επαρκούσαν. Δεν κίνησε ενέργειες ώστε η χρηματοδότηση του έργου να προχωρήσει μέσα από το ΠΔΕ, ούτε και το ενέταξαν στο ΕΣΠΑ.

 3. Καθυστερήσεις που δημιούργησε η μεγάλη σε διάρκεια πανδημία, στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών της Α' Φάσης.

 4. Προβλήματα παρουσιάστηκαν από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ανάδοχου του έργου.

 5. Την προσπάθεια για εξεύρεση χρηματοδότησης, ενέτεινε και το γεγονός ότι δεν είχε γίνει πρόβλεψη για τη σύσταση φορέα διαχείρισης, συντήρησης και ασφαλούς λειτουργίας των χώρων πρασίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ή, για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εν δυνάμει επενδυτές.

 Ολοκληρώνοντας τη σχετική ενημέρωση η Διοίκηση δηλώνει ότι: «Παραλλήλως με την ολοκλήρωση της Α' φάσης και την δημοπράτηση της επόμενης φάσης των έργων σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan, αναζητούμε ένα βιώσιμο, σε βάθος χρόνου, μοντέλο διαχείρισης, το οποίο θα θέσουμε σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους αλλά και την επιστημονική κοινότητα, που θα προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, για να διασφαλίσουμε αφενός την ελεύθερη κι ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των πολιτών στην περιοχή παρέμβασης, Αφετέρου, ότι το παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου δεν θα έχει την τύχη των εγκαταλελειμμένων και αναξιοποίητων Ολυμπιακών Ακινήτων».