Έτος μετάβασης το 2021 για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων
Έτος μετάβασης το 2021 για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Έτος μετάβασης το 2021 για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Στα €105 δις. ο συνολικός όγκος επενδύσεων σε ακίνητα στην Ευρώπη το α’ εξάμηνο.
RE+D magazine
14.09.2021

Ως «έτος μετάβασης» για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων χαρακτηρίζει το 2021, η BNP Paribas Real Estate σε έκθεσή της για το β’ μισό του έτους.

 

Όπως λένε οι αναλυτές σε τελευταία έκθεσή τους με τίτλο «European Property Market Outlook – H2 2021» η έναρξη του εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορονοϊού άνοιξε το δρόμο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα. Για τον κλάδο των ακινήτων, όπως λένε, αυτό αποτέλεσε και την αφετηρία για μια ροή νέων συμφωνιών από τα χαμηλά επίπεδα όπου είχαν διαμορφωθεί τα deals κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των γενικών Lockdown.

Ο συνολικός όγκος επενδύσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους στο α’ μισό του 2021 έφθασε τα €105 δισ. σημειώνοντας πτώση μόλις 5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020, ενώ ιδιαίτερα έντονη είναι η δραστηριότητα του β’ τριμήνου. Οι αναλυτές της BNP αναμένουν ότι ο όγκος των συναλλαγών θα αυξηθεί για το σύνολο του τρέχοντος έτους ενώ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία και το 2022. Υπογραμμίζουν δε ότι η αυξημένη δραστηριότητα δείχνει πως η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται στους πρόποδες ενός νέου κύκλου. Ωστόσο, λένε οι ίδιοι, τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν τον νέο κύκλο επενδύσεων;

Εχουμε ήδη δει κατά την διάρκεια της πανδημίας περισσότερα κεφάλαια να κατευθύνονται προς τις μη παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τα logistics, όπου οι προοπτικές μίσθωσης και αύξησης εισοδήματος φαίνονται ελπιδοφόρες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτό συνεχίζεται το 2021 υποστηριζόμενο από αλλαγές στο κανονιστικό περιβάλλον καθώς και από αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. «Αυτό δείχνει ότι ο νέος κύκλος θα είναι εξίσου διαφορετικός, όσον αφορά στους τομείς στους οποίους θα επικεντρώνονται οι επενδυτές» λένε οι αναλυτές της BNP Paribas Real Estate.

Υψηλές αποδόσεις

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο (2021 έως 2025) η αύξηση κεφαλαίων είναι πιθανό να ενισχυθεί ως συστατικό των συνολικών αποδόσεων. Αν και για τα πιο ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να διαδραματήσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο (με εξαίρεση την εφοδιαστική αλυσίδα). Οι αγορές απέχουν πολύ από τις διψήφιες αποδόσεις που καταγράφονταν από το 2014 έως και το 2019. Για το διάστημα που εξετάζει η BNP οι αγορές προνομιακών γραφείων με τις καλύτερες επιδόσεις μπορεί να είναι η Στοκχόλμη (+8,5%), το Μάντσεστερ (+8,1%), το Λονδίνο (+7,4%), το Βερολίνο (+7,4%) και η Λυών (+6,6%).

Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ο μόνος τομέας ακινήτων που μπορεί να «δει» διψήφιες αποδόσεις αλλά μόνο σε περιορισμένο αριθμό αγορών. Αυτές είναι η πόλη Πόζναν στην Πολωνία (+11.2%), η Κοπεγχάγη στη Δανία (+10,9%), η Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας (+10,4%) και το Γουέστ Μπραμπάντ (+10,1%).

Στο λιανεμπόριο οι καλύτερες επιδόσεις των καταστημάτων σε high street σημεία είναι πιθανό να περιλαμβάνουν το Μιλάνο (+5,7%), τη Ρώμη (+5,3%) και τη Μαδρίτη (5%). Από την άλλη τα εμπορικά κέντρα ενδέχεται να έχουν τη χαμηλότερη απόδοση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Σουηδία (+5,6%) και η Τσεχία (+5,0%) ενδέχεται να σημειώσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις λόγω χαλαρότερων κανόνων στο Lockdown.

Ζήτηση και προσφορά

Ο κλάδος των Logistics και της κατοικίας είναι οι δυο τομείς όπου η ζήτηση παραμένει περισσότερη από την υπάρχουσα προσφορά, τουλάχιστον όπως φάνηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι δείκτες μίσθωσης στην εφοδιαστική βελτιώθηκαν πραγματικά το 2020 με αρκετές αγορές να καταγράφουν ρεκόρ απορρόφησης νέων έργων. Βέβαια το pipeline υστερεί, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, με περιορισμένες αναπτύξεις. Οι ελεύθερες εκτάσεις προς ανάπτυξη είναι ίσως ο κύριος παράγοντας με την ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς να αυξάνει τις πιέσεις και στα μισθώματα.