Εσπασε τα κοντέρ η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
Εσπασε τα κοντέρ η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Εσπασε τα κοντέρ η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Στα επόμενα βήματα η παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια
RE+D magazine
03.11.2021

Ολα τα κοντέρ σπάει η αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχωράει η ΔΕΗ αφού με την πρώτη ημέρα που άνοιξε το βιβλίο προσφορών κατάφερε να συγκεντρώσει ποσό άνω των €3 δισ.

Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση από την πρώτη ημέρα υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές, ενώ το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων είναι ήδη γνωστό ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όπως η ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών που άνοιξε εχθές το πρωί θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Πέμπτη, ενώ το ποσό της αύξησης καλύφθηκε ήδη από την πρώτη ώρα. 

Η επόμενη ημέρα

Επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και στην διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας για το επόμενο διάστημα. Πιο αναλυτικά οι επενδύσεις για την περίοδο 2022-2026 θα διαμορφωθούν στα €9,3 δισ. εκ των οποίων τα €6 δισ. την επόμενη τριετία.

Τα €6 δισ. θα διατεθούν ως εξής:

(i) περίπου 3,2 δισ. ευρώ για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και εξαγορών σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024·

(ii) περίπου 1 δισ. ευρώ στα δίκτυα (ΔΕΔΔΗΕ) έως το 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δικτύου, την αυτοματοποίηση δικτύων, τη διευκόλυνση της αγοράς και την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών· και

(iii) περίπου 1,7 δισ. ευρώ έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα προμήθειας, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.