Εγκαινιάστηκε το Ilulissat Icefjord Centre στην Γροιλανδία

Εγκαινιάστηκε το Ilulissat Icefjord Centre στην Γροιλανδία

Βρίσκεται 250 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και θα λειτουργεί ως κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης και εκθέσεων για την κλιματική αλλαγή.
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
17.09.2021

Το αρχτιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter ολοκλήρωσε το νέο Κέντρο Κλιματικής Ερευνας, Ilulissat Icefjord Centre, στην Γροιλανδία.

Το κέντρο βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορείως του Αρκτικού Κύκλου θα λειτουργεί όλο το χρόνο δωρεάν για το κοινό, και περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, κινηματογράφο, καφετέρια και κατάστημα, καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ως κέντρο παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Η βασική δομή αποτελείται από ένα ατσάλινο πλαίσιο, ενώ γίνεται ελάχιστη χρήση σκυροδέματος. Η χαλύβδινη κατασκευή προσφέρει μια πιο ελαφριά κατασκευή, μειώνοντας τον αντίκτυπο στην εύθραυστη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Οι εσωτερικοί χώροι είναι περικλεισμένοι από υαλοπίνακες ενώ υπάρχουν και χώροι ανοικτοί, προστατευμένοι από τη στέγη.

 Η κλίση της οροφής που είναι βατή προστατεύει από το χιόνι και τους επικρατούντες ανέμους και αποτρέπει τη συσσώρευση χιονιού. Στόχος των μελετητών είναι η οροφή να αποτελέσει τόπο συνάντησης για μια σημαντική εκδήλωση που γίνεται κάθε Ιανουάριο. μετά από έξι εβδομάδες σκότους, όπου οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τον ήλιο που ανατέλλει για 40 λεπτά πριν φύγει ξανά.