Διπλή ανάπλαση αλά Ιταλικά

Διπλή ανάπλαση αλά Ιταλικά

Ολοκληρώνονται τα έργα στην περιοχή που παλιά λειτουργούσε το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο του Μιλάνο
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
10.09.2021

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του CityWave, ενός νέου κτιρίου γραφείων που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή που παλιά λειτουργούσε η Fieramilano, το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο του Μιλάνο και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεσιακών χωρων μεταφέρθηκαν το 2005 εκτός του ιστορικού κέντρου, στο Rho, οι παλιές εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν και στην θέση τους δημιουργήθηκε η CityLife μια νέα περιοχή με κατοικίες γραφεία και καταστήματα  

 Η μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου Fiera εκτός Μιλάνου είχε σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση της περιοχής από τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλούσαν οι μεγάλες εκθέσεις και ταυτόχρονα απελευθέρωθηκε προς ανάπτυξη ένα μεγάλο κομμάτι γης στο κέντρο της πόλης.

 Το έργο σχεδιάστηκε από διάσημους αρχιτέκτονες όπως οι Zaha Hadid, Arata Isozaki και Daniel Libeskind.

 Από το 2007 εγκαταστάθηκε ένα Μόνιμο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο που εργάζεται για την προστασία των γύρω περιοχών. Το Παρατηρητήριο που εποπτεύεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ελέγχει τον θόρυβο, τη σκόνη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλα τα στάδια της κατασκευής.

 Την ανάπτυξη ανέλαβε θυγατρική εταιρεία της Generali, η οποία πλειοδότησε στον σχετικό στον διεθνή διαγωνισμό για την ανάπλαση της ιστορικής γειτονιάς Fiera Milano με προσφορά που έφτασε τα 523 εκατ. Ευρώ. 

 Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή τριών ουρανοξυστών, με ειδικούς χώρους για γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια και υπηρεσίες. Οι πολυτελείς κατοικίες καλύπτουν περίπου 164.000 m2, με 1.300 διαμερίσματα (που φιλοξενούν περι τα 4.500 άτομα). Περισσότερο από το 50% της διαθέσιμης επιφάνειας είναι χώροι πρασίνου, ενώ υπάρχει υπόγειος χώρος στάθμευσης για 7.000 οχήματα.

 Η περιοχή εξυπηρετείται από το μετρό του Μιλάνου και από τον προαστιακό σιδηρόδρομο. 

 Με το CityWave ολοκληρώνονται τα έργα στην περιοχή 

 Το CityWave που είναι σχεδιασμένο από τους BIG - Bjarke Ingels Group, είναι το πρώτο συγκρότημα γραφείων με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον καθώς θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

 Τα φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν τα κτίρια που ονομάζονται Ανατολή και Δύση θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μιλάνο και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία, με έκταση περίπου 11.000 τετραγωνικών μέτρων πάνελ που μπορούν να παρέχουν παραγωγή ενέργειας που υπολογίζεται σε 1.200 MWh ετησίως, χάρη στην εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν 2 MWh. 

 Το κτίριο θα διαθέτει συστήματα για τη συλλογή και την επαναχρησιμοποίηση του νερού της βροχής, ενώ μεγάλο μέρος των δωμάτων του θα είναι φυτεμένο παρέχοντας τεράστια έκταση δημόσιου χώρου πρασίνου προσβάσιμο στο κοινό όλο το χρόνο. 

 Επιπλέον, το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει 45% λιγότερη ενέργεια από τα τυπικά συγκροτήματα γραφείων μέσω λύσεων όπως η θερμική χρήση των υπόγειων υδάτων. 

Το έργο CityWave έχει ήδη λάβει πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Platinum.