Πάνω από €400 εκατ. οι νέες χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα το 2024

Πάνω από €400 εκατ. οι νέες χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα το 2024

02.02.2024

Η Τράπεζα Πειραιώς, η κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα, στηρίζει τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή, κατά την οποία ο αγροτικός κόσμος καλείται να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο παραγωγής και την ποιότητα των προϊόντων του στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και των σύγχρονων καταναλωτικών απαιτήσεων.  

Το 2024 οι νέες χρηματοδοτήσεις της Πειραιώς προς τον αγροτικό τομέα θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ του 2023. Στόχος είναι οι  χρηματοδοτήσεις αυτές να συμβάλλουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών, τη ψηφιοποίηση, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους.

Kατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, h υψηλότερη στην ελληνική αγορά. Για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη χρηματοδοτούμε έργα στρατηγικής σημασίας όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος Θεσσαλονίκης (FlyOver), η ανάπλαση του χώρου του FIX, η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή και οι επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

H Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 330 εκατ. και δικά της κεφάλαια ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Οι συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Με την επενδυτική βαθμίδα και την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Moodys τον Μάρτιο, έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Είναι  «εφικτός» ο στόχος να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές. Όσον αφορά στους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα Datα Centers, τις ΑΠΕ, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.