Υπό κατασκευή το ψηλότερο 3D printed κτίριο στον κόσμο
Υπό κατασκευή το ψηλότερο 3D printed κτίριο στον κόσμο

Υπό κατασκευή το ψηλότερο 3D printed κτίριο στον κόσμο

Το Tor Alva θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024
RE+D magazine
12.03.2024

Οι αρχιτέκτονες Michael Hansmeyer και Benjamin Dillenburger βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός πύργου ύψους 30 μέτρων στις Ελβετικές Άλπεις, ο οποίος κατασκευάζεται με με σκυρόδεμα από εκτύπωση 3D, από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης.

Με το όνομα Tor Alva, το οποίο σημαίνει Λευκός Πύργος, το κτίριο θα γίνει η «υψηλότερη τρισδιάστατη εκτυπωμένη κατασκευή» στον κόσμο, μόλις ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους αρχιτέκτονες.

Το ETH Zurich έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης και μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει οκτώ από τις 32 δομικές στήλες.

Οι Hansmeyer και Dillenburger αναπτύσσουν το Tor Alva για να προωθήσουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης με σκυρόδεμα και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας υλικού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή.

«Ο στόχος ήταν να προωθηθεί η κατάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος για να διερευνηθεί πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση υλικού ενώ προσφέρει μια νέα ελευθερία σχεδιασμού», δήλωσε ο κ. Hansmeyer.

Το Tor Alva θα τοποθετηθεί στην κορυφή ενός υπάρχοντος κτιρίου που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως σιδηρουργείο. Οι πρώτοι οκτώ από τους κίονες σε σχήμα Υ θα αποτελούν μέρος του πρώτου ορόφου του.

tor alva 3D printed 2.jpg

Οι στήλες έχουν εκτυπωθεί χρησιμοποιώντας μια διαδικασία διέλασης σκυροδέματος που αναπτύχθηκε στο ETH Zurich από την ομάδα Digital Building Technologies (DBT), η οποία ενισχύει τις δομές με χάλυβα.

Σύμφωνα με τον κ. Hansmeyer, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η μέθοδος εκτύπωσης για δομικά στοιχεία, καθώς προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε μόνο για διακοσμητικά στοιχεία. «Μία από τις προκλήσεις ήταν να δημιουργηθούν στήλες με λεπτό κέλυφος και κοίλο σχήμα, προκειμένου να μειωθεί η χρήση υλικού διατηρώντας παράλληλα τη δομική αντοχή», δήλωσε ο ίδιος.

«Τέτοιες εκτυπώσεις από σκυρόδεμα λεπτού κελύφους χρησιμοποιούνταν μέχρι στιγμής κυρίως ως καλούπι ή ξυλότυπος που παραμένει στη θέση του, γεμάτος με χυτό σκυρόδεμα και κανονικό οπλισμό», συνέχισε.

Το τρισδιάστατο εκτυπωμένο σκυρόδεμα που κατασκευάζεται από το πανεπιστήμιο ενισχύεται με ενσωματωμένη ράβδο οπλισμού κατά τη διαδικασία της ρομποτικής εκτύπωσης. Ο Hansmeyer εξήγησε ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση του υλικού αναιρεί την ανάγκη για ξυλότυπο που απαιτείται συνήθως για την κατασκευή σκυροδέματος και παρέχει ακριβή εφαρμογή, ώστε το υλικό να χρησιμοποιείται μόνο όπου χρειάζεται, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα.

tor alva 3D printed 1.jpg

Η μέθοδος κατασκευής επιτρέπει επίσης τη δημιουργία σύνθετων γεωμετριών και εξαρτημάτων κατά παραγγελία, όπως φαίνεται στα γεωμετρικά μοτίβα στις επιφάνειες της δομής του Tor Alva.

Οι 32 στήλες σε σχήμα Υ που θα αποτελούν τον πύργο τυπώνονται με γεωμετρικές επιφάνειες με υφή. Θα συνδεθούν χωρίς κόλλες, χρησιμοποιώντας αφαιρούμενες βίδες και καλώδια μετά την τάση για να διασφαλιστεί ότι η δομή μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και να ξαναχτιστεί αλλού στο μέλλον.

Μόλις ολοκληρωθεί, το Tor Alva θα φιλοξενήσει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και θα λειτουργήσει ως «φάρος» για να προσελκύσει επισκέπτες στο ιστορικό αλπικό χωριό Mulegns, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες. Μια σπειροειδής σκάλα θα οδηγήσει σε έναν θολωτό χώρο παράστασης στον τελευταίο όροφο, με πανοραμική θέα στο γύρω τοπίο μέσα από τις κολώνες.

Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος εκτύπωσης του Tor Alva είναι 900 ώρες και η πλήρης κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024.

Πηγή: Dezeen