Τα κριτήρια συμμετοχής στο νέο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ"
Τα κριτήρια συμμετοχής στο νέο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ"

Τα κριτήρια συμμετοχής στο νέο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ"

Ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινωθεί το νέο ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ", σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακου» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
RE+D magazine
01.03.2021

Επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας με επενδύσεις €3,5 δισ. στη 10ετία.

 Ο υπουργός επεσήμανε ότι «στο νέο πρόγραμμα, η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης, οι βαθμοημέρες - δηλαδή οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης - θα λαμβάνονται υπόψη, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Το υπουργείο σχεδιάζει την υιοθέτηση του μοντέλου που εφαρμόζει ήδη το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση της θέρμανσης. Το σχετικό σύστημα παρακολούθησης των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών έχει αναπτύξει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία έχει χαρτογραφήσει τη χώρα με βάση τη θερμοκρασία και τον χρόνο θέρμανσης - ψύξης (βαθμοημέρες). 

Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής θα καθορίζεται και το ύψος της επιδότησης. Για την επεξεργασία αυτού του μοντέλου το υπουργείο συνεργάζεται με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο και θα θα καθορίσει τις ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης ανά περιοχή.

Στο πρόγραμμα θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια δίνοντας το πλεονέκτημα στα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερα οικογενεικό εισόδημα στην επιδότηση για την ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο τρέχον πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια.