Στην Invel με 653 εκατ. ευρώ το 66% της Πανγαία
Στην Invel με 653 εκατ. ευρώ το 66% της Πανγαία

Στην Invel με 653 εκατ. ευρώ το 66% της Πανγαία

Στην υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση, έναντι 653 εκατ. ευρώ, του 66% της Εθνικής Πανγαία, προχώρησαν τη Δευτέρα
25.11.2013

Στην υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση, έναντι 653 εκατ. ευρώ, του 66% της Εθνικής Πανγαία, προχώρησαν τη Δευτέρα η Εθνική Tράπεζα και Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.

Στην υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση, έναντι 653 εκατ. ευρώ, του 66% της Εθνικής Πανγαία, προχώρησαν τη Δευτέρα η Εθνική Tράπεζα και Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.

Η συναλλαγή έλαβε την έγκριση τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και της της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η ευρύτερη συναλλαγή περιλαμβάνει

α) χρηματική καταβολή €161 εκατ.  της Invel εξ ιδίων προς την Τράπεζα,

β) εισφορά από την Invel ιταλικής εταιρίας με ακίνητη περιουσία και καθαρή αξία Ενεργητικού ύψους €73 εκατ., σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος που θα πραγματοποιήσει η Εθνική Πανγαία,

γ) χρηματοδότηση του πρόσθετου καταβαλλόμενου τιμήματος από την Εθνική Τράπεζα (Vendor financing) έναντι εξασφαλίσεων, δ) εισφορά από την Τράπεζα ακινήτων με καθαρή αξία Ενεργητικού ύψους €72 εκατ., στην ίδια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.».

Ουσιαστικά, δηλαδή η τράπεζα θα δανειοδοτήσει την Invel με ποσό της τάξης των 347 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό 34% της μετοχικής συμμετοχής στην «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.», θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.» έως 5 έτη, ορίζοντας την πλειοψηφία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επενδυτικής Επιτροπής, και θα φέρει πρόσθετα συμβατικά δικαιώματα.

Τα ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν από την Εθνική Τράπεζα και την Invel στην «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.» στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έχουν αποτιμηθεί από εξειδικευμένους σε θέματα real estate πιστοποιημένους εκτιμητές.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξυπηρετεί τη στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση. Εκτιμάται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνεται μέσω της εν λόγω συναλλαγής, περίπου κατά 40 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, διευκολύνεται και η προετοιμασία για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή, το 2015, της Εθνικής Πανγαίας στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα  με τα προβλεπόμενα στο νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπρόσθετα, διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και διευκολύνεται η ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος, προσβλέποντας σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, όταν εισαχθεί η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η Morgan Stanley & Co International plc ενήργησε ως οικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.